Vilket var ditt första möte med durian?
–Jag och mina föräldrar reste i Asien för drygt 15 år sedan. Vi trissade varandra och köpte en helt groteskt stor durian och åt upp varenda bit till thailändarnas stora beundran (inbillade vi oss). På morgonen när vi vaknade i bungalowen stank det. Då är thaidurian ändå av en mildare typ än den mer... ehum, aromatiska i Malaysia.
Har du något favoritrecept?
–Man ska inte göra något med durian, bara beundra den, äta den och minnas den med kärlek och respekt. Möjligen kan man göra en sorbetliknande glass på den med lite salt i om man inte kan göra av med all. Konsistensen är ju en del av charmen så den vill man inte gå miste om. Mittemellan banan, avokado och chokladmousse. Fast liksom lite sank.
Har du fått många vänner att bli durianer? Har du förlorat några?
–De flesta som smakar durian gillar det. Men mina vänner kanske inte utgör den gastronomiska normalpopulationen när jag tänker på saken. De jag förlorat var inte värda att behålla i alla fall.
Så du håller alltså inte med om att durian är världens äckligaste frukt?
–Durian är väldigt god. Banan är däremot faktiskt ofta rätt rejält äckligt.
Stad:
Kategori: