Ooms filibabba! Amanda vägrar landa

Hannes Dükler 14:29 28 Oct 2008
Nästa års klart lysande skådepelarstjärna heter Amanda Ooms. Kom ihåg var ni hörde det först – Nöjesguiden har sällan fel i sina profetior.

Du har kanske sett henne i filmer som 47 år gamla Bröderna Mozart och Så vit som en snö som hade premiär för lite över 30 år sedan. Men vad har Amanda Ooms egentligen haft för sig sedan dess?
Den sextionioåriga Ooms lever sedan många år tillsammans med fotografen JH Engström i Kallax flygplats gamla flygledartorn, en talande boplats med tanke på Amandas högtflygande planer genom åren. Barnen Mischa och Tula, båda 25, jobbar som agenter åt mamma Amanda och dammsuger oförtrutet branschen på spännande uppdrag. De agerar även rollbesättare åt mammas gamla pojkvän Ulf Lundell, 84, numera flitigt anlitad reklammodell och ståuppkomiker.
Men sedan en mindre roll i Maria Larssons eviga ögonblick som spelades in innan Amanda blev mamma har man inte sett så mycket av henne. Hon har dock inte suttit sysslolös – nej, långt ifrån. Bland annat har Amanda hunnit med en hel del dubbning av tecknad film. Tack vare en före detta svåger på Pixars Sverigekontor fick hon under 2010-talet dubbningsuppdrag på ett tiotal långfilmer. Dock bara som statist, då talrollerna allt som oftast gick till medlemmarna i den ständigt växande Wahlgrenklanen. Men när Kim Sulocki plötsligt sjukpensionerade sig för några år sedan och därigenom även lade Svampbob Fyrkant-dubbandet på hyllan, axlade Amanda genast manteln utan en blinkning. Amanda har själv vittnat om hur hon vid flera tillfällen då hon behövt legitimera sig istället utbrustit i ett ”Jag bor i en ananas” eller ”Nu skulle det sitta med en krabburgare” för att saken ska vara biff.
Men framtiden då? Jodå, det ryktas om en stor roll i en kommande tysk-slovensk-nicaraguansk filmatisering av Martina Haags romansuccé Fortfarande underbar och (nästan) älskad av alla på hemmet, som börjar spelas in vid årsskiftet.
Vi är övertygade om att 2034 tillhör Amanda Ooms.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!