Jak er snel hest – internetfenomen blir helaftonsföreställning

Hannes Dükler 14:10 28 Oct 2008

Vad får man om man tar Snel Hest och Havre och Klapp? Japp, ”Klad Hest”! Men vad får man om man tar Snel Hest och Havre och Klapp och en gammal vampyrfilmsbarnskådis? Japp, helaftonsföreställningen Jak er snel hest.Vad får man om man tar Snel Hest och Havre och Klapp? Japp, ”Klad Hest”! Men vad får man om man tar Snel Hest och Havre och Klapp och en gammal vampyrfilmsbarnskådis? Japp, helaftonsföreställningen Jak er snel hest.

För många är nog det där som stod i ingressen fullkomligt obegripligt, i alla fall om man tillhör en generation som inte var med då det begav sig. Alla över 40 borde däremot dra lite på igenkänningens smilband då de hör uttrycket ”Snel hest”.
    Så vad är då ”Snel hest”? Jo, en gång i tiden fanns det något som populärt gick under namnet ”Internetfenomen”. Bäst beskrivs det som ett slags fenomen – fast på internet. Exempel på dessa kunde vara Rickrolling, Chuck Norris Facts och olika turkhits. Det sistnämnda ett internetfenomen unikt för oss här uppe i varma Norden, om än en försvenskning av Mondegreens. Samma sak med ”Snel hest”. Kortfattat handlade det om olika varianter av bilder på hästar ackompanjerade av bildtexter som exempelvis ”Jak er snel hest”. Ett av de första verken bestod av en bild på nämnda häst med texten ”Snel hest” följt av bilder på havre (”Havre”), klapp (”Klapp”) och där dessa adderats för att leda till summan ”Klad hest”. Glad alltså.
    Och nu har dramatikern och före detta barnskådespelaren Kåre Hedebrant satt upp Jak er snel hest som helaftonsföreställning i Gamla Stadshuset på Kungsholmen.
Som liten var du med i Låt den rätte komma in, den första filmen i den störtflod av svenska vampyrrullar som sedan följde (och som väl egentligen inte fick sitt slut förrän Richard Hobert i Blod in, blod ut lät Lena Endre suga musten ur Göran Stangertz, reds anm).  Det känns som ett ganska långt steg, från blodsugande småflickor till en klad och snel hest.
    –Ja, det kan man ju tycka. Men jag har faktiskt gjort en del annat genom åren också. Exempelvis har jag…
Men berätta om Snel hest-uppsättningen! Snela, haha.
    –Vi har försökt få med de flesta av de varianter som valsade runt på nätet en gång i tiden.
Vilka varianter var det?
    –Oj, var ska jag börja? ”Jak er robothest”, ”Jak er julhest”, ”Smotsig hest”, ”Got jul ock gått nytt hestår”, ”Hest mot folkgrupp”, ”Jak er ingen hest”… hela listan finns upplagd på www.bartoll.com/snelhest för den som är nyfiken, den har legat där i många år nu och jag tror att den finns kvar. Det var därifrån jag fick hela idén.
Kan du berätta mer om själva upplägget? Eller ska jag kanske säga ”uppgnägget”?
    –Nej, det har jag faktiskt ingen lust med. Måste upplevas.
Fler idéer på hur man kan göra dramatik av internetfenomen?
    –Ja, jag funderar på att göra något på det här kolonet och de två snedstrecken som man än idag använder efter ”http”. Det kunde vara något. Ett performance kanske.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!