Foto: Karin Bernhardsson.

Det här är Södra Teaterns nya bar Groggen

18:08 13 Jun 2019

Det händer mycket uppe på Mosebacke nu, inte minst har Södra Teaterns foajé fått sig ett rejält ansiktslyft i samband med att den nya baren Groggen har öppnat.

Nybyggd uteservering, och många turer kring en Kägelbana som ser ut att stänga. Det är mycket action uppe på Mosebacke i detta nu. På den ljusa sidan har den nya baren Groggen smygöppnat i foajén som tidigare bestod främst av en biljettkassa. 

Nu har samtliga anslutande ytor på samma våning blivit en del av den nya baren, som bland annat erbjuder ett chambre separee där det tidigare låg ett konferensrum. Groggen kommer även att ha en uteservering mot Mosebacke Torg, och ett hål har tagits upp i väggen längst upp i trappan mot Södra Bar. 

En grogg är enligt ursprungsdefinitionen en blandning av spritdryck och vatten, läsk, juice eller annan alkoholfri dryck. Skillnaden mellan en grogg och till exempel en cocktail är att den tidigare är en så kallad tvåkomponentsdrink, vilket gör att en redig gin och tonic faktiskt kvalar in i definitionen. 

 

"Groggen är en hyllning till det enkla men inte det simpla"

 

Uttrycket "grogg" härstammar emellertid från den engelska amiralen Edward Vernon som brukade gå runt i en rock av ylletyget kamlott, som på engelska heter grogram. Han kallades av denna anledning för just "the old Grog". 1740 gav amiralen order om att blanda ut sitt fartygs besättnings rom med vatten för att de inte skulle bli fullt så packade till sjöss, och så var "groggen" ett faktum. Ansvarig för Groggen på Södra Teatern är nöjeschefen Filip Adamo. 
– Sanning eller en skröna spelar ingen roll för historien är så bra. Från Old Grog via motboken till idag är Groggen en hyllning till det enkla men inte det simpla, en hommage till hemmafesten och en förhoppning om att umgås med varandra istället för att vänta på en beställning som aldrig blir klar. På Groggen serverar vi förutom grogg självklart utvald öl och vin och mätt äter du dig för under tvåhundringen.

 


Carl Gustaf Lindström (1818–1893) som Baron Grogg i operetten Storhertiginnan af Gerolstein, Södra teatern 1867.

 

Vilken typ av tillställningar kan vi vänta oss i Groggen?
– Här tar vi aldrig entré och om helgerna stänger vi först 03. Visionen är en schysst kvarters bar där du hela tiden kan förvänta dig något. Ett Kinderägg av happenings, kultur och oväntade händelser som tillsammans med husets övriga program skapar Söders självklara mötesplats. Kanske lär du dig att rita eller får alla rätt i en gameshow eller skrattar dig hes åt något som sägs från den tillfälliga scenen.

Vilka är dina egna topp tre favoritgroggar? 
– På groggarnas pallplatser hittar vi Moscow Mule (vodka och gingerbeer), Gin & Tonic samt Cuba Libre (rom och cola).

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!