För tredje året i rad har vinnaren i Årets kock fått i uppgift att ta fram Årets rätt. Här är Ludwig Tjörnemos bidrag till historien.
Vinnaren av den prestigefyllda titeln Årets kock 2020 blev Ludwig Tjörnemo, som sedermera är regerande svensk mästare i professionell matlagning. Förutom ära, berömmelse och en påse pengar fick han även uppgiften att ta fram årets rätt. Ambitionen med uppdraget är att skapa nya, klassiska maträtter som varje svensk ska känna till och som organisationen bakom tävlingen hoppas ska bli riktiga favoriter. I kriterierna står att årets rätt ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart, lagas av råvaror som finns tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet samt spegla såväl sin tid som den skapande kockens matlagningsfilosofi.
Den 18 mars lanserades Årets Rätt 2021 som är en Swedish Bowl med kyckling och rostade grönsaker.
– Jag kände direkt att jag ville att rätten ska kännas modern, vara hälsosam och bestå av svenska råvaror. Den är lätt att laga och dessutom är det enkelt att variera råvarorna efter de svenska säsongerna, säger Ludwig Tjörnemo.
Ludwig är född 1991 och har sedan karriärens början som trettonåring jobbat på en rad stjärnkrogar världen över. Han har också tävlat en hel del och har bland annat en tredjeplats i Årets kock i bagaget sedan tidigare. Mellan 2014–2018 tävlade han i Svenska Juniorkocklandslaget och sedan början av 2019 ingår han i Svenska Kocklandslaget.
Idag jobbar han på Unilever men även en del på enstjärniga Etolie i Stockholm. Valet av yrke är inte heller något han ångrar.
– Att jobba med människor som delar samma passion som en själv är ju en ynnest och att hela tiden få utmana sig själv och skapa något unikt. Det är nog den största anledningen till att jag bestämde mig för att bli kock, säger Ludwig Tjörnemo.
RECEPT ÅRETS RÄTT 2021
Bas:
1dl Gul ärta
1dl Matvete
0,5dl Solroskärnor
Dressing:
1dl Olja
50g Örter (persilja, ramslök eller gräslök)
1st Citron
Salt
Peppar
Koka matvete och ärtor tills de blir mjuka i lättsaltat vatten. Rosta solrosfrön i ugnen på 150° i 8 min.
Mixa olja, dina favoritörter och citronzest till det blir slätt. Blanda sedan allt och ha som bas i tallriken.
Protein:
4st Kycklinglårfilé
Olja
Fänkålsfrö
Salt
Stek kycklingen i olja på hög värme så den får fin färg. Krydda sendan kycklingen med malda fänkålsfrön och salt. Baka klart i ugnen på 150° till den har en kärntemperatur på 60°.
Sås:
200g Krasse
3dl Crème fraiche
Mixa valfri krasse med crème fraiche och smaksätt med salt.
Grönt:
1st Kålrabbi
0,5dl Ättika
1dl Socker
1dl Vatten
Hyvla kålrabbin tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg ner kålrabbin och låt det svalna.
2st Lökar
300g Svamp
300g Rödbetor
Olja
Smör
Skala och dela lökarna och rödbetorna i mindre bitar. Rosta i ugnen med lite olja och salt på 180° i ca 20 min eller tills de har mjuknat. Skär svampen och stek i smör tills de fått fin färg. Avsluta med salt.
½ huvud Spetskål
50g Krasse
Plocka av bladen och blanchera cirka 4 min i saltat vatten. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse.
Topping:
4msk Mandel, rostad
50g Lagrad ost
Chili flakes
Hacka mandeln och blanda med chili flakes. Avsluta rätten med att riva på osten och sen toppa med nötblandningen.
TIDIGARE ÅRSRÄTTER
Årets Rätt 2020 – Torskbiffar
Skapad av Martin Moses, Årets Kock 2019
Årets Rätt 2019 – Kåltaco
Skapad av David Lundqvist, Årets Kock 2018