Danyel Couet drömmer om lilla Paris

12:30 9 Apr 2018

Danyel Couet öppnar inte ett, utan två nya ställen i april. Tanken är att etablera ett "lilla Paris" i Vasastan. 

Genom åren har Danyel Couet öppnat över 20 ställen, ofta tillsammans med Melker Andersson. Nu öppnar han inom kort inte bara ett utan två nya, denna gång på egen hand.

Vad är det som är så roligt med att öppna nya ställen?
Det är en kick hela tiden. Jag anser mig vara väldigt kreativ, så det måste jag få utlopp för. Annars går jag sönder. Jag vet inte om jag kan säga att jag gillar att bygga massa restauranger, men det har blivit att jag har öppnat ganska många av bara farten. Det beror nog på att man ser att det saknas någonting. Alla krogar jag har öppnat är sådana jag vill gå på själv, men jag har inte öppnat min drömkrog än. Det är det jag planerar att göra nu.

Vart hittar du inspirationen till nya ställen?
Det beror på vilket ställe vi pratar om, men vad gäller det här stället så får jag inspiration från mig själv. Krogen kommer bli väldigt personlig i allt från maten, till stämningen, till inredningen och servicen. Allt kommer vara väldigt mycket inifrån. Det är då det bli absolut bäst.

På vilket sätt vill du jobba annorlunda än tidigare?
Fan, det var som att jag la upp den frågan till dig. Jo, jag har erfarenhet av att jobba i Frankrike i många år och även på andra stjärnkrogar. Jag är en sådan typ av kock som älskar pill. Här ska det inte vara pill men det ska vara en hög nivå på maten. I ett sådant typ av kök på stjärnkrogar är det en väldig hierarki, på gränsen till pennalism. Främst i Frankrike. I Sverige är vi något smartare än så, tack och lov. Så vill jag absolut inte ha det. Jag har handplockat ett team som är helt magiskt i det här köket. Alla är duktiga på olika saker. Vi har diskuterat det mycket, att det ska vara på lika villkor här. Alla jag har anställt är väldigt trygga i sig själva vilket är grundläggande. Jag har jobbat väldigt länge inom branschen så jag känner inget behov av att förverkliga mig själv eller bevisa för någon annan att jag kan laga mat, för det vet jag att jag kan. Och så är resten av teamet också. Det är inga rookies här utan alla har jobbat länge och på väldigt bra ställen. Om man suddar bort hierarkin och lyfter att alla är duktiga på olika saker så tror jag att det blir dynamiskt och utvecklande. Jag får energi av folk som är passionerade för sitt yrke. Det är som bensin för mig.

Hur känns det att göra det utan Melker Andersson?
Vi har jobbat sida vid sida i 24 år och hörs väldigt ofta. Han har precis öppnat nytt i Uppsala, och jag ger honom råd och han mig. Men det är klart att det känns annorlunda. Man är ju van vid att man kommer in till jobbet och att han är där. Med tanke på att jag har valt att öppna min drömkrog känns det mer naturligt att göra det på egen hand. Den här gången har jag Sebastian Thureson vid min sida. Han har ett enormt driv och en stark kreativ ådra så vi lär oss av varandra. Men det är lite annorlunda än att jobba med Melker.

Hur skiljer sig din drömkrog från andra ställen?
Det är upp till publiken att berätta. Jag öppnar ju två ställen. Både i baren och restaurangen ska det vara livligt, folkligt och lite stökigt. Gästerna får gärna skratta lite för högt eller prata lite för högt och ha lite för roligt. Det ska vara extremt tillgängligt och man ska känna att man kan slinka ner hit utan att behöva klä sig i kavaj. Det är av helt egoistiska själv. Jag vill trivas i mina egna lokaler. Tanken är att skapa ett lilla Paris här med baren mittemot restaurangen. Ett torg med liv och uteserveringar året runt. Det ska bli ett mattorg av det här.

Vad kommer det finnas på menyn?
I baren kommer det finnas mycket olika charkuterier. Både svenskt, vilt, franskt, italienskt och spanskt. Sen kommer det finnas smårätter som är väldigt genuint franska. På restaurangen serveras det mat med en fransk grund tolkad på vårt sätt.

Vad tycker du allmänt om restauranger i Stockholm?
Bra. Men det jag gör nu saknas. Det här är något som inte finns. Torgserveringar finns inte på det här sättet i Sverige.

Den 11 April öppnar Bar Ètable på Kammakargatan 9 och den 24 april öppnar Restaurang Allegrine mittemot, på Kammakargatan 22.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2018.

0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Grus Grus

Att Grus Grus vid Odenplan bär släktskap med Tranan märks inte bara på läget, utan bland annat också namnet då detta är den latinska benämningen på fågeln.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!