Foto: Fredrik Skogkvist.

Adam och Albin inspireras av Tokyo till sitt nya hak

09:05 8 Mar 2019

Adam Dahlgren och Albin Wessmans nya krog Misshumasshu är en blandning av nattklubb och high-end restaurang i Birger Jarlspassagen.

Klockan är två på eftermiddagen en solig fredag när jag kliver in på Birger Jarlspassagen för att träffa Adam Dahlberg. För första gången på länge är jag lite nervös. Den prisbelönade kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman som står bakom Adam/Albin är tveklöst omtalade och otroligt duktiga på vad de gör. Killarna träffades för 14 år sedan hos Mathias Dahlgren på Bon Lloc. I sin regi har killarna nu Adam/Albin på Rådmansgatan tillsammans. Vägg i vägg har de sin matstudio Tvätteriet och för cirka tre år sedan öppnade duon nudelkiosken Raamen i foodcourten Teatern på Södermalm. Nu är det dags att öppna nytt med inspiration från Tokyo i Japan.

Jag sätter mig och väntar på att Albin Wessman ska prata färdigt med personalen som får en genomgång i köket.
– Kan jag hjälpa dig? Ropar Wessman och tittar fram i matluckan. Bakom honom står det ca 20 personer som inväntar mitt svar nyfiket. Tystnaden går att skära i med en japansk kökskniv.
– Hej, Arezo heter jag och är från Nöjesguiden. Jag är här för att intervjua er, svarar jag.
– Nej? Det har Adam inte sagt ett ord om och vi har fullt upp. Du får maila honom, avfärdar Albin och återgår till sitt arbete. Adam måste ha fullständigt glömt bort vårt möte idag.

Det var inte direkt så jag hade föreställt mig att mitt första möte med duon skulle gå till, men låt gå. Tre samtal och en jakt genom lokalen senare sitter Adam Dahlberg mittemot mig och berättar om killarnas nya restaurangkoncept. Misshumasshu är ett japanskt slangord och betyder att man blandar en massa saker. Konceptet är precis som ordet lyder: en salig blandning av fine dining, krog och take away.

Varför öppnar ni en restaurang till?
– Det är något vi velat göra länge. Vi har ju vår high-end restaurang, och i princip en nudelkiosk på Söder. Nu ville vi göra en annan typ av krog och då tyckte vi läget var perfekt. Det är en så fin och historisk lokal. Vi vill göra något coolt i kontrast till lokalen med en massa neon och den udda lösningen som vi fått till med den här lokalen. Vi har en egen take away del här vid ingången och ville få till en lucka här, vilket vi fått lite nedslag på. Så vi öppnar utan luckan men vi är inställda på att vi kommer få igenom den efter ett tag.

Hur ligger prissättningen?
Det är en rätt så vid range och tanken är att man ska kunna äta på olika sätt. Man ska kunna komma hit och bara ta något att äta eller dricka, eller sitta hela kvällen i restaurangen och käka tio rätter och njuta i fyra-fem timmar. Vi ser det som fyra olika delar. Dels har vi baren som vi kallar för liquir bar, som är mer inspirerad av en amerikansk dive bar än en fancy cocktailbar med hög stökig musik och roligt tryck. Sen har vi den här take away delen där du slipper gå in och köa bland de andra lunchgästerna i restaurangen utan beställer direkt i passagen här, eller på vägen hem kan du bara gå igenom och få med dig mat. Och sen då själva restaurangen där man äter till bords. Men vi har även hela passagen här, så på kvällstid när butikerna har stängt så tar vi över och ska pumpa musik och få till ett jäkla häng här. Det är samspelet mellan de olika delarna som är det unika med vårt koncept. Sen kommer vi ha mat med högt gastronomiskt fokus men på ett enkelt sätt till ett överkomligt pris.

 Fredrik Skogkvist.

Nämn din favoriträtt på menyn.
– Jag är sjukt peppad på yakitori vilket är japanska grillspett som du traditionellt för på olika kycklingdetaljer. Vi kommer även göra det på japansk wagyu biff och lite andra grejer. Den typen av mat har inte jag upplevt i Stockholm. Sen jag var i Tokyo har jag drömt om att få göra det här själv. Men jag är rookie på det, varken jag eller Albin har gjort den här typen av käk förut, så vi är lite nervösa. 

Förutom detta lovar Adam även att nudlarna kommer att finnas på menyn, tillsammans med alla möjliga typer av rätter. Och paradrätten ramen kommer att gå att beställa hela natten.
– I Tokyo äter man ramen innan man går hem från krogen, så vaknar man dagen efter och känner sig pigg och fräsch.


Vad hittar vi för drinkar i baren?
– Snabbt är ledordet för den här baren. Inget skakat och rört, fixat och silat utan det ska gå snabbt. Lite mer tempo. Det är inget slarv, men det är genomtänkt för att det ska gå fort. Det är en sån här grej vi har tänkt på när vi varit ute den senaste tiden, att man drar sig för att beställa en cocktail för det tar så lång tid. Först ska man vänta på de fem personerna som står framför en och sen när man själv beställt så orkar man inte riktigt vänta. Man vill att det ska gå fort så man kan återvända till sitt sällskap. Det är ju därför man tar en bärs. För att man vet att det går iallafall undan. Sen finns det sake, vin och öl och såklart möjlighet att få en god drink.

Du och Albin har jobbat väldigt länge ihop. Vad är det som gör er två till ett bra team?
– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Från början gjorde vi allt tillsammans men genom åren har vi hittat de arbetsuppgifter som känns mest lämpliga för oss båda. Albin är den optimala drift-personen och VD för hela restauranggruppen medan jag fokuserar mer på det kreativa.

När vi klara med intervjun frågar Adam Dahlberg;
– Men du, när hördes vi sist?
– Igår, svarar jag.
– Via mail eller telefon? Undrar han.
– Både och. Du sa att du åt en hamburgare, svarar jag.
– Nu när du säger det.

Misshumasshu öppnar den 8 mars på Smålandsgatan 10. 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!