Har du länge drömt om att få brygga din egen öl? Då kan Bryggeriutbildningen vara för dig.
Tre terminer tar det innan du kan skryta om att du sitter på färdiga ölbryggerikunskaper. Under terminerna kommer du att lära dig både teoretiska kunskaper som krävs vid bryggning av öl och mälteri, samt de praktiska liksom kunskaper i laboratoriearbete. Utbildningen ges på modifierad distans, vilket betyder att du främst studerar hemifrån men ibland måste närvara på plats i Ludvika under vissa veckor.
– Det är bra om man vill jobba samtidigt som man pluggar. Jag jobbar på ett musteri samtidigt och det funkar jättebra när man hittat sin balans, säger Marcus Davidsson som själv går sin tredje termin på skolan.
Väl på plats är det föreläsningar på dagarna som varvas med bryggningar under kvällarna. Gästföreläsarna består främst av folk i branschen så du får bästa möjliga förutsättningar efter avslutad utbildning. I skolans bryggeri finns olika typer av bryggverk för att studenterna skall få möjlighet att brygga på de i branschen förekommande minibryggverken. Du får även praktisera under studietiden där du under handledning får arbeta praktiskt på ett bryggeri och omvandla de teoretiska kunskaperna till något verkligt.
– Det roligaste med att vara i bryggeriet är att få prata öl med de andra klasskompisarna. Föreläsarna delar med sig av gamla erfarenheter vilket är jättekul.
Som examinerad kommer du kunna jobba som bryggeriarbetare på stora bryggerier såväl som små. Exempel på jobb du kan få är administrativa jobb såsom produktions- eller kvalitetstekniker. Andra möjliga jobb är process- eller laboratorietekniker, tappningsoperatör eller brygghusarbetare.
– Jag har varit på olika praktiker under mina terminer och fått bra kontakter. Just nu jobbar jag på ett musteri, men vill gärna jobba på ett spännande bryggeri i framtiden.
Allt från stora bryggerier till små mikrobryggerier har varit med och bidragit till en bättre utbildning. Bryggerier såsom Spendrups, Dugges, Nya Carnegiebryggeriet, Coppersmiths, Eskilstuna Ölkultur samt organisationen Sveriges Bryggerier har både medverkat till och påverkat utbildningen.
Bryggeriutbildningen ges vid Västerbergslagens Utbildningsförbund i Ludvika, och är berättigad till studiemedel. Då det är en YH-utbildning krävs dock att du har grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.