Cocktailklassiker: Sidecar

Peter Steen-Christensen 18:51 7 Feb 2018

Cognac, cointreau och citronjuice är signatursmakerna i den mytomspunna klassikern Sidecar. 

Alla cocktails kommer med en saftig historia som repeteras igen och igen. Ibland med högre dos sanning, ibland med mindre. När det gäller Sidecar så är den populära myten att den har fått sitt namn från en amerikansk armékapten som under första världskriget kördes till och från sitt vattenhål – Harry’s New York Bar i Paris – på motorcykel med sidovagn. Huruvida han körde motorcykeln själv eller faktiskt satt i sidovagnen är dock aningen osäkert. Men vi hoppas såklart att han satt i vagnen, gärna i uniform, och speciellt när han skulle köras hem.

Men på riktigt så skulle drinken och namnet lika gärna kunna ha uppstått i London eller i New Orleans. Ifall bartendern överdoserade och fick lite över hamnade det i ett shotglas bredvid – en ”sidecar”. Vilket namnet skulle kunna komma ifrån.

Går man igenom de gamla bartender-böckerna som oftast ligger till grund för all cocktailhistoria så kommer fler frågor än svar. Harry McElhone på New York Bar i Paris skrev 1919 sin bok *Harry’s ABC of mixing drinks* där det första publicerade receptet för Sidecar finns, men han nämner samtidigt drinkens popularitet i London och pekar på Pat MacGarry – ”den populära bartendern på Buck’s Club”. I senare utgåvor är den referensen dock inte längre med.

Oavsett hur eller var den har uppstått blev Sidecar en populär cocktail under Amerikas förbudstid och sorteras idag in under klassiska cocktails.
Och likaväl som det finns olika teorier om ursprunget, lika mycket kan man diskutera ingredienser och framförallt proportionerna. I de tidiga böckerna så refereras lika delar cognac, cointreau och citronjuice. Men senare blev det till två delar cognac, en del cointreau och citronjuice.
Man ska heller inte låta bli att nämna Sidecars pappa – Brandy Crusta – som var med i Jerry Thomas How To Mix Drinks från 1862 och innehåller brandy, curacao, citronjuice, bitter, citronskal och socker.

Ingredienser:
2 delar Cognac
1 del Cointreau
1 del Citronjuice
Socker/sockerlag

Gör så här:
Ingredienser ner i en shaker med is.
Skaka som en polaroid picture.
Häll upp och voilà.
Garnish? Tidigare ofta sockerkant, kanske apelsinskal alternativt apelsin/citronklyfta men minst lika bra utan. Less is more.

Servera när som helst på dagen.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Drick hemma!

Går vi mot regnigare och mörkare tider? Hell no, inte med dessa drycker i vapenskåpet.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!