Jag har längtat efter hösten av en enda anledning, att rödbetsjäveln skulle lägga av med att vara i säsong. De tusen gånger i vår och sommar som jag har blivit erbjuden lite rödbetor med någon nöt och getost till huvudrätt har hållit mig sömnlös. Men jag insåg efter lite vidare efterforskningar att rödbetan är i säsong året om. Helt ofattbart vad den grödan mäktar med! Jag antar att man får vara glad om sällskapet skiftar över till kantarell och svartrot, rödbetan den ger sig inte så lätt.
1 Saikõ
S:t Knuts väg 7 i Malmö, tel 040-61 60 575
Hit skickar jag min fru på sin första barnfria kväll sedan i maj. Här vet jag att hon blir ompysslad, får småbubbligt i sitt glas och en intim stund med vackra, välsmakande munsbitar. Att de plockar och picklar sin egen judasöra, en svamp som oftast växer på döende fläderbuskar (!) ger en måltid mervärde.
Öppet: tis–tors 17–23, fre–lör 17–01
2 Restaurang Metro
Ängeholmsgatan 14, Malmö, tel 040-23 00 63
På snyggast inredda och belysta krogen i Malmö käkar man som godast när regnrusket ligger tungt utanför. Rejäl och otvungen meny efter säsong till bra priser och goda drycker både på kran och i hyllan.
Öppet: mån–tors 18–01, fre 17–01, lör–sön 11.30–01.00
3 Buljong
Östra Mårtensgatan 6 i Lund, tel 0730-24 40 29
Lunchplejs som uteslutande serverar prisvärda soppor med fokus på ekologiskt och närproducerat. För 65 spänn får du en släng av sleven som innehåller skånsk kantarellsoppa eller prästanäsa.
Öppet: mån–tors 11–15, fre 11–18
4 På besök
Nobelvägen 73 b, Malmö, tel 040-85 700
Soppor, smörrebröd och ett av stans större utbud av bra öl. Jag älskar att testa deras små tilltugg samtidigt som jag orienterar mig i humledjungeln. Gemytlig stämning, mycket på grund av de trevliga smålänningar som hänger här. Ett riktigt kvartershak som är som allra vackrast om hösten. Håll utkik efter Malmös roligaste kvällar här när ”stå upp på besök” gästar då och då.
Öppet: mån–tis 17–00, ons–lör 17–01
5 Shack in the park
Pildammsparken, Malmö
Här serveras teamet från Bloom kulinariska och promenadvänliga soppor. Extremt prisvärt och lagat med mycket kärlek av duktiga proffs. Du hittar den lilla boden precis bakom Bloom.
Öppet: mån–sön 11.30–14.30
Glass
Att blanda frukt i maten var det fulaste man kunde göra mot en människa när jag var liten. Idag är kött i efterrätten det hetaste, eller borde jag säga coolaste, man kan göra i smakväg. I vintras skapade en matbloggare baconkola inför julen, i våras kunde man köpa leverpastejsmacarons i ett välmående område av Malmö. Den som skulle ta nästa steg i den här trestegsraketen var föga förvånande Titti Qvarnström från Bloom in the park. Att säga att hon tänker utanför boxen när hon skapar smaker och rätter är att kraftigt underdriva och nu har hon lanserat tre sorters köttglass som säljs på Kött- & Viltspecialisten i Malmö. Här finns smakerna bacon & karamell, kycklinglever & körsbär och så hennes egen favorit blodpudding & choklad. Tycker du att det lät magstarkt? Då har du ändå inte testat smaken som hon jobbar fram just nu: lunga och hallonlakrits.
Vill du ha en vanligare gourmetglass kan du köpa det hos Blomsterpigan på Hamngatan, där finns smaker som saffranskrokus, hägg och ros.
Bäst just nu
Stad:
Kategori: