Att få smaker att gifta sig

14:55 30 Sep 2010


Mathias Emilsson & Michel Jamais

Konsten att få till lyckade möten mellan mat och dryck har blivit en populär och efterfrågad vetenskap på såväl Sveriges lyxkrogar som i hemmen.

Inte sällan hör man någon tjomme skryta om hur han kombinerade en frisk ale med syrad ramslök. Eller en djärv sake med en ekorre. För att ta några exempel. Det är som att hitta oväntade kombinationer är den nya folksporten. Och varför inte? Maten har blivit den nya golfen, och i detta led har vi kommit till att människor börjar känna sig säkra i köket och vill testa något nytt. Testa sina egna vingar och kombinera hej vilt. Då kan det vara bra att ha ett stöd i köket. För hur tänker egentligen lyxkrögarna själva när de rekommenderar ett vin till en sjötunga? Och hur ska man själv tänka hemma i köket?
Sedan 2004 har författarna och gastronomerna Michel Jamais och Mathias Emilsson tänkt på just detta och arrangerat tusentals middagar i ämnet. Det är ur dessa middagar som idén av att sammanställa några av de mest uppskattade kombinationerna har sprungit fram. Resultatet är Mat vin öl sprit – en bok för dig som vill få tillräcklig kunskap för att våga ta ut svängarna hemma i köket. Med sina år av erfarenhet delar Michel och Mathias med sig av sin kunskap om hur våra sinnen fungerar, sina hemligheter om ingrediensval och tips på spännande och nyskapande smakkombinationer som kommer att få dina middagsgäster att häpna.

Mat vin öl Sprit kommer ut på Grenadine förlag i oktober.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!