Mathias Emilsson & Michel Jamais
Konsten att få till lyckade möten mellan mat och dryck har blivit en populär och efterfrågad vetenskap på såväl Sveriges lyxkrogar som i hemmen.
Inte sällan hör man någon tjomme skryta om hur han kombinerade en frisk ale med syrad ramslök. Eller en djärv sake med en ekorre. För att ta några exempel. Det är som att hitta oväntade kombinationer är den nya folksporten. Och varför inte? Maten har blivit den nya golfen, och i detta led har vi kommit till att människor börjar känna sig säkra i köket och vill testa något nytt. Testa sina egna vingar och kombinera hej vilt. Då kan det vara bra att ha ett stöd i köket. För hur tänker egentligen lyxkrögarna själva när de rekommenderar ett vin till en sjötunga? Och hur ska man själv tänka hemma i köket?
Sedan 2004 har författarna och gastronomerna Michel Jamais och Mathias Emilsson tänkt på just detta och arrangerat tusentals middagar i ämnet. Det är ur dessa middagar som idén av att sammanställa några av de mest uppskattade kombinationerna har sprungit fram. Resultatet är Mat vin öl sprit – en bok för dig som vill få tillräcklig kunskap för att våga ta ut svängarna hemma i köket. Med sina år av erfarenhet delar Michel och Mathias med sig av sin kunskap om hur våra sinnen fungerar, sina hemligheter om ingrediensval och tips på spännande och nyskapande smakkombinationer som kommer att få dina middagsgäster att häpna.
Mat vin öl Sprit kommer ut på Grenadine förlag i oktober.