Att angöra ett tak

15:26 7 Jul 2011

 

Taket
Hornsbruksgatan, ovanpå tunnelbaneuppgången
I sommar öppnar en av Stockholms största uteserveringar på taket till Hornstulls tunnelbanestation, uppgång Högalidsparken.


Jens Segrén och David Gard har båda bakgrund inom F12 Gruppen. Nu är de två av huvudmännen bakom den iögonfallande satsningen på att fräscha upp taket till en byggnad som tidigare sett ut som en betongbunker från andra världskriget. Och restaurangen heter det den är byggd på – Taket.


Hur ska ni bära er åt för att tvätta byken på betongen?
– Vi har några massiva limträbalkar som bär upp hela taket, säger Jens som är projektledare. Och det här är ju en miljöutställning om hur man kan integrera miljöteknik i restaurangverksamhet. 50 företag som har sponsrat med teknik, allt ifrån värme till vatten. Sedan kommer det att vara gröna väggar och en spaljé runt hela lokalen. Matfilosofin är att leverantörerna ska verka inom max tio mils avstånd. Det är i grunden ett ekotänk runt hela restaurangen, att jobba modernt med miljövänliga val.
Förutom att servera rustikt grillkäk med säsongens tillbehör och maltbrygd till södermössor kommer Taket även att bjuda på utställningar på temat miljöteknik. Ambitionen är att föregå med gott exempel och bli Sveriges mest energieffektiva och miljövänliga restaurang.
Är det här det knasigaste du har gjort?
– Det är egentligen inte så knasigt. Jag har bott där själv i några år, gått där i parken och sett en ful yta med potential att förvandlas till någonting bra. Tanken var Rosendals trädgård. Väldigt grönt för att kontrastera mot betongen. Som att parken har runnit ner och tagit över taket. Inblandade i detta är också de som låg bakom bondens marknad, och tanken är att bjuda in sådana leverantörer också. Den största utmaningen i projektet har nog varit att göra något eget. Förut har jag jobbat med större ägare i ryggen, nu sätts den egna erfarenheten på prov.
Är knivsöder redo för en sådan extrem makeover?
– Det händer sjukt mycket i Hornstull så att öppna en restaurang här känns faktiskt inte så svårjobbat. Publiken här är tacksam och känner att kvarteret är under utveckling. Alla nyutvecklingar är liksom välkomna.
Vilken typ av publik tror du hittar till Taket?
– Grannarna i Hornstull, där också en stor del av våra leverantörer kommer ifrån. Precis som arkitekterna bakom själva byggnaden. Det är väldigt många som kommer att börja jobba i området då alla nya kontorslokaler här nere står klara. Sedan är det kul att den lite äldre publiken har hittat hit också. Det är nog ingen under 70 som har varit på våra grann-möten hittills, och på dagtid kör vi gärna på den här sympatiska mormorsfeelingen med kaffe och kaka.
Taket finansieras av hållbarhetsprojektet 100Hus och från mitten av september tar organisationens visningsverksamhet över lokalen på vardagar, med öppettider för allmänheten under helgerna med à la carte, bar och brunchservering. Då bedrivs restaurangverksamheten inomhus. Byggnaden är utformad tillsammans med ett trettiotal svenska miljöteknikföretag, alla i behov av en central och publik demonstrationsmiljö för sina produkter. Utställningen i sin helhet kommer att vara öppen i 18 månader och väntas locka 100 000 besökare.
Vad händer sedan med Taket?
– Det finns större planer för området och inget är skrivet i sten, men i nuvarande form kommer vi hålla på till minst 2013. Och från den 15 maj till den 15 september varje år står det helt öppet för allmänheten.
     
Öppet: mån–sön 11–22. Takets premiär är något försenad men kommer som utlovat att öppna under sommaren 2011.
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!