Svend Åke Saltum (Borgen, 2014).

Är veganism och kommunism en omöjlig kärlekshistoria?

09:54 18 Jun 2018

Går det idag att komma ut som vegan och samtidigt bottna i sin ideologiska övertygelse om att planekonomi är det finaste vi inte har? Nya matvanor kommer undantagslöst med en omvärdering av ens politiska ställningstaganden och för att inte tala om det egna jaget. Identitetskrisen blir ett faktum.

Det har tisslats och tasslats nere på stan den senaste tiden om att kommunismens motsvarighet till kapitalismens alldeles egna hjärt- och kärlsjukdom McDonald’s, Karl Marx, hade en ovillkorlig affektion för den danska köttindustrin. Om du läser Kommunistiska manifestet baklänges påminner texten omskakande mycket om en alkoholiserad grisbonde från danska landsbygden som predikar om att bacon är som godast när du kan urskilja en robust toppnot av antibiotika i stekoset och en ihållande eftersmak av lidande. 

I relativitetens ljus framträder en mindre smickrande bild av proletärernas ständiga poster boy. Vilket perspektiv en väljer i sin tolkning av det skrivna ordet är likt åsikter, i åtminstone Sverige, fritt. Därmed går det kanske inte att fälla en dom om vegan-kommunist-hybridens inkompatibilitet utifrån snacket som går. Nere på stan alltså.

Många veganer vittnar om att de “mår så himla mycket bättre nu”. Gissningsvis syftar de på en inomkroppslig frånvaro av animaliska produkter. Det kan såklart också handla om att den mest omtyckta grönsaken inom denna kosthållningsgrupp är marijuana. Att “må så himla mycket bättre nu” står i direkt konflikt med kommunism. För det finns ingen gräns för hur pissigt de mår, kommunisterna. På ett romantiskt sätt alltså.

Att öppet anta kommunism är kanske inte att likställa med ett socialt självmord i Sverige, men ett socialt självskadebeteende iallafall. Å andra sidan är det ingen som kommer att förvänta sig att du med framgång omsätter din åsikt i praktiken, just för att vi alla oavsett ideologi tvångsvaggas i kapitalismens otrygga famn. Men i samma stund som du antar veganism får du allt ta och löpa hela baljväxtlinan ut. Din omgivnings förväntningar blir orimliga att du handlar konsekvent och enligt veganismens alla regler. Du kommer tveklöst bli slaktad verbalt om du så mycket som kastar ett getöga på en skinnjacka i närmsta vintagebutik. Ja, faktiskt om du kastar ett getöga över huvud taget.

Vänta! Jag åt nog några dåliga edamame förut. Min havssaltpsykos håller på att avta och insikterna sköljer över mig. Inget lever mer i total symbios än veganism och kommunism. Att jag ens hade det i mig att ifrågasätta en självklarhet av den här uppenbarhetskalibern är oförlåtlig. Det där jag skrev om gräs förut, usch så lågt. Och att jag raljerade över att kommunister skulle må skit, det var ju bara pubertalt projicerande av mitt inre. 

Mitt självhat sprider sig i kroppen snabbare än en nyfrälst vegan hinner gå med i AFA. Jag måste omvärdera det egna jaget. Kanske. Om ni inom en snar framtid ser mig i köttdisken på ICA med en M-pin på bröstet så vet ni. Identitetskrisen är ett faktum.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Rawbata

Rörstrandsgatan har alltid varit ett restaurangstråk att räkna med, och det senaste halvåret har det nästan blivit fånigt.

Krogrecension: Dubbel Dubbel Polhemsplatsen

I ett antal år har Erik Sundfeldt och Lars Olsson med gäng, försett göteborgare med wontons, bao och en massa sugarsnaps. När den fjärde Dubbel Dubbel-restaurangen skulle öppna var hajpen enorm. Lokalen är dubbelt så stor som de tidigare och med ett läge i ett fd. rätt så “ruffigt” område. De som längtade mest efter the grand opening var trots allt GP som efter år av sunkiga mackor från Netto skulle få vällagad lunch – och det fick dem, men middagsgästerna fick vänta lite längre. 

Krogrecension: Bistro Odette

Bistro Odette är litet, men det inte minimalt. Här är det istället familjärt och hemtrevligt på ett sätt jag inte är van vid. Det personliga är återkommande här. Arbetsstyrkan består av de två ägarna, paret Emma och Mathias. Den ena har många strängar på sin lyra och agerar både kock och när behovet finns även servitör. Den förstnämnda är allt i allo – hovmästare, sommelier och servitör.  

Riket

Förväntningarna på stället, som ägs och drivs av de före detta kockarna från Tempo, är skyhöga.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!