Foto: Björn Falkevik.

40 väldigt goda Hot Shots

Peter Steen-Christensen 13:37 25 Sep 2019

En klassiker som under början av 90-talet uppnådde en hype vi knappast sett sedan dess inom dryckessegmentet var hot shots. Vissa saknar de rutinmässiga hot shots-brickor som servitörer och servitriser gick med genom kroglokalerna. En av dessa nostalgiker är komikern Petter Bristav, trots att han faktiskt inte var med när det begav sig.

Gallianos försäljning ökade lavinartat i slutet av 80- och början på 90-talet. 750 procent på fem år är siffran jag sett. Anledningen var den lilla dryckesuppfinning som bartendern Bosse Bergström gjorde en höstkväll i 1988 när han stod på svenska mässan och skulle vara med i Svenska Mästerskapen i long drinks arrangerat av Sveriges Bartenders Gille (SBG). Löfbergs Lila arrangerade en liten tävling med kaffedrinkar vid sidan om där alla deltagare som gick vidare till final presenterade sina verk i Irish Coffee-glas, förutom Bosse Bergström som stack ut med en liten skapelse serverad i snapsglas.

Inte för att Bosse vann, han kom tvåa, men hans skapelse som från början var skapad med Anisette istället för Galliano, fick ett eget liv och på svenska krogar under de efterföljande åren behövde man inte ens gå fram till baren. Servitriser med hot shots-brickor gjorde regelbundna resor mellan borden. De senaste åren har man sett fler och fler som, förmodligen som en ”kul grej”, beställer och shottar galliano, grädde och kaffe. Men är det dags för en ordentlig revival nu möjligtvis. Startskottet kanske kan vara den svenske komikern Petter Bristavs kärlek till skapelsen och hans kommande bok, 40 väldigt goda hot shots, som släpps under hösten. Nyfikna som vi är så undrade vi såklart hur det kommer sig.  

Kommer du ihåg din första hotshot?
– 
Jag var och hälsade på några vänner i Göteborg för några år sedan, det måste ha varit i 2014 eller 2015. Precis som alla andra gånger jag festar i Göteborg så hamnade vi på Yaki Da och plötsligt befinner vi oss i deras kaffebar. Vid tillfället var jag 27 år gammal och hade druckit EN enda kopp kaffe i hela mitt liv. Mina vänner ville beställa hot shots men jag tackade först nej eftersom jag inte drack kaffe. Vid nästa runda hot shots så blev jag i princip övertalad att prova en och på den vägen är det.

Och hur kommer det sig att du ville göra en bok om den, handlar det om genuin kärlek nu eller är det mer en kul grej?
– När jag först kom på idéen till att skriva en bok med en massa hot shots-recept så var det nog mer en kul grej men successivt har det vuxit fram genuin kärlek under tiden som jag jobbat med boken. Efter den där första shoten på Yaki Da så dröjde det säkert ett helt år innan jag kom på "just det, den där grejen gillade jag" och det var nog då som jag för första gången gick och köpte en flaska Galliano på Systemet. Nu dricker jag det varje helg.

Vad tycker du om hotshotens status idag, får den den respekt den förtjänar av bartenders och barägare?
– Idag vet jag inte riktigt men under 2017 så gick det inte en enda helg utan att folk skickade mig bilder på sina egna hot shots de druckit på diverse hemmafester eller utekvällar. Varje söndag la jag upp alla bilder jag fått under hashtagen #HelgensHorreShorrar och jag vill minnas att det var då någon bartender skrev i en sluten grupp för bartenders "ok det är officiellt, hot shoten är tillbaka". Någonting sånt, jag var inte med i gruppen så jag har bara fått det återberättat för mig. Men 2017 var nog hot shotens bästa år sedan 90-talet.

Det har menats att en hot shot-beställning i baren känns för besvärlig och att priset därför har satts extra högt – lite avskräckande sådär. Tror du att det kan vara så?
– Det tror jag absolut! Ingen bartender tycker det är jobbigt att göra en eller fyra hot shots. Det luriga med hot shots är dock att om du ser någon annan dricka det så blir du genast extremt sugen på att beställa en runda själv. Till slut så får bartenders göra 50 hot shots och då kan jag tänka mig att det slutar vara kul. Så det har ju hänt rätt ofta att man beställer hot shots och bartenders svarar "vi har slut på Galliano” eller kaffe eller grädde.

I boken har du ett gäng olika recept, finns det något av dem som du känner kan hota originalet?
– Originalet är ju ändå originalet. If it ain't broke, don't fix it. Men om jag var tvungen att välja en som skulle kunna fajtas med originalet så är det nog min juliga "Ho ho hot shot". Delvis för att den är jävligt god och delvis för att det var den första egna hot shoten som jag "uppfann".

Det är cirkus 30 år sedan det var hot shots-hysteri i landet. När tror du hot shoten får sin riktiga revival, och vad krävs egentligen för att det ska kunna komma? En bok, kanske? Artikel? Mer?
– Jag tror tyvärr att hot shoten aldrig kommer få samma status som den hade sent 80-tal och tidigt 90-tal. Jag var för ung för att uppleva det själv men jag har hört hur servitörer brukade gå runt med brickor med hot shots och sälja dem vid borden förr och det var alltid någon som köpte dem. I en perfekt värld kommer den här boken få alla att vilja dricka hot shots igen. Och så frågan som alla funderar på, hur många hotshots kan man dricka? Jag tror att mitt rekord på en kväll är 14, men du kan nog dricka ganska många för det är socker och koffein i den så du blir inte direkt trött. Sen kanske det inte är optimalt att få i sig en liter grädde, men då har du i alla fall druckit 100 hot shots och det skulle vara värt en applåd.

HOT SHOTENS SKAPARE

I boken 40 väldigt goda hot shots intervjuar Petter Bristav bland annat den före detta bartendern Bosse Bergström, som är mannen bakom skapelsen. Här är ett litet utdrag ur hans intervju.

Bosse bekräftar att det var 1988, trots att det på flera sidor står att han uppfann hot shoten 1987.
BOSSE: Jag har pokalen här framför mig. ”Andrapris i Löfbergs Lilas kaffe-drinkstävling”. Han som vann hade gjort en lila drink, så det var inte så konstigt att han vann. Det roliga var att folk kom fram till mig efteråt och gratulerade mig för att jag hade kommit på något nytt och det förstod inte jag förrän efteråt. Min shot hette bara ”hot shot” i tävlingen och det var inte Galliano i utan det var ”Anisette”, en anis-likör som är förbjuden numera.

Jag frågar lite försiktigt som han vet varför den är förbjuden.
BOSSE: Ja, det var väl gift i den. Jag vet inte, det kanske var för mycket anisrot eller något sånt i den som gjorde att den förbjöds. Så om man ska göra den hot shoten som jag ställde upp i tävlingen med så är det nog ganska svårt om du inte byter ut Anisette mot exemplevis turkisk Raki.

Mitt hjärta slår volter eftersom min fru’s släkt är från Turkiet så Raki finns det gott om i min närhet så att säga. Jag måste bara hitta ett paket Löfbergs Lila Lyx Express så att det blir så nära originalet som möjligt.

Men hur kom Galliano in i bilden?
BOSSE: Efter tävlingen, som skedde på hösten, så experimenterade jag med alla möjliga likörer och Galliano var den som fastnade och tog fart. Redan samma vinter så började man på Sälens Högfjällshotell servera hot shots. Sommaren därpå spred det sig till sommarrestaurangerna på Gotland, mycket på grund av att det var samma personal som jobbade i Sälen och på Gotland. I Malmö minns jag att det var tre killar som slog rekord, de gjorde 100 hot shots på mindre än två minuter.

Oj jävlar.
BOSSE: När vi sålde hot shots på krogen i Stockholm för första gången så var det att vi övertalade stamgäster att prova och så kom de tillbaka i större sällskap. Till slut var det så att vi gick ut med brickor fulla med hot shots utan att någon hade beställt och frågade om folk ville ha och det ville de alltid så då kunde vi sälja kanske 50 hot shots på bara några minuter. I Sälen var det inte ovanligt att det kom in stora gäng som alla skulle ha fyra-fem hot shots var och då landade ibland beställningarna på 100 hot shots.

Plötsligt förstår jag varför bartenders generellt hatar hot shots. Jag tänker tillbaka till några vänners utflyttningsfest då jag fick det ärofyllda uppdraget att göra 120 hot shots under kvällen.
BOSSE: Och det här spred sig även utanför Sveriges gränser. Jag berättade om den där holländska tidningen som alltså kom ut åtta år efter tävlingen, då hade det spridit sig ner till Holland. Jag var i USA i början på 2000-talet och på baksidan av en flygtidning så var det en hot shot och då blev man lite paff.

AHMED'S HOTSHOT

En mikrofon och en betalande publik är allt jag behöver som yrkesutövande ståuppkomiker för att ha en bra kväll. Om kvällen ska gå från ”bra” till ”grym” krävs det dock att jag ståuppat på Norra Brunn, Sveriges mest anrika ståupp-scen och när jag kliver av scenen, när skrattet från publiken har lagt sig så möts jag alltid av en horre shorre från min vän Ahmed som tillhör Norra Brunns personal. Det är den perfekta avrundningen efter vad många kallar ”fantastisk” stand up. Därför kommer här: Ahmeds hot shot.

1 cl Bols Butterscotch
1 cl Bols Banana
2 cl kaffe
2 cl löst vispad grädde
Garnera med krossade Oreo-kakor ovanpå grädden.

HO HO HOTSHOT

Julen är sannerligen en högtid full av traditioner. Vissa försvinner med tiden, vissa bär vi med oss och skänker till våra avkommor. Julöl, glögg och till och med självaste julmusten kan gå och dra något gammalt över sig för i mitt hem finns det bara EN riktig tradition. En tradition vars recept har gått i arv i fler generationer än vad jag har fingrar. Jag talar förstås om Ho ho hot shot.

2 cl Galliano
2 cl kardemumma-kaffe
2 cl löst vispad juleskumsgrädde

Smält ner en näve juleskum, låt svalna och blanda i den rosa krämen i vispgrädden. Vispa lätt. Ta ett gäng pepparkakor, krossa dom till smulor och släpp över juleskumsgrädden.

GALLIANO HOT SHOT

Det finns ett gammalt talesätt på engelska som lyder ”if it ain’t broke don’t fix it”. Den som kom på det uttrycket måste ha talat om receptet till Galliano Hot Shot. Det är en perfekt komponerad shot och att släppa en bok där man försöker komma på godare hot shots vore helt befängt. Längst ner, Galliano med sin kryddiga, mycket söta smak med tydlig karaktär av vanilj, inslag av smörkola och en touch av anis. En klockren kontrast till det syrliga kaffet som skiktas ovanpå likören. Och grädden på moset är… grädden. 

2 cl Galliano Vanilla
2 cl kaffe
2 cl löst vispad grädde

Vad du än gör, garnera inte med något.

Läs mer om den kommande boken och säkra din plats på releasefesten här.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!