O, helga dryck, i helga mun, dessa drycker gör decembermörkret runt.
Årets glöggsläpp: Blossa 25
Glögg, 15 % vol, 149 kr
Glöggjätten har traditionsenligt svidat om för säsongen, och i år går färden till Alperna. Klassiska kryddor möter citrus, pomerans och en frisk ton av granskott. Perfekt för både varmt adventsmys och en kall fördrink innan nyårsklockan klämtar. Och som alltid med årsglöggen: var snabb. Upplagan är begränsad och festen börjar hemma.

Spritzig vinterdrink
Alkoholfri spritzer, 22:90 kr
När du har svept en dagsranson av glögg kan det vara skönt med något som friskar upp i gommen. Stockholms Bränneris Winter Spritz är kryddig och söt, med svarta vinbär, körsbär, malört och blodapelsin som bjuder in både enbär, kryddnejlika och kardemumma. Resultatet är en krispig, aromatisk vinterdrink som dessutom kommer i en liten, charmigt kompakt burk. Drick den riktigt kall direkt ur burken eller häll över is om du vill känna dig lite mer sofistikerad. Ett alkoholfritt alternativ som gör jobbet – utan att smaka godisbord eller ge dagen-efter-ångest.

Äpple, jul och gin
Glögg, 15 % vol, 285 kr
Tomten kommer lastad med en finglögg på ekologisk svensk äppelcider, infuserad med svartvinbär, slån, julkryddor och en dos hantverksgin. Smaken landar i röda äpplen, bärighet och rena jultoner av enbär, kanel, kardemumma, kryddnejlika, pomerans och ingefära. Funkar lika bra varm som kyld när du vill ha något lite mer avskalat. Det är en modern och rättframt gjord glögg med tydlig gotländsk prägel. Hellström-destilleriet håller till i ett gammalt mejeri i Hablingbo på sydvästra delen av ön, där Elisabeth Hellström – världens yngsta master distiller – jobbar i små batcher med ambitionen att fånga svensk natur i flaskform.

Vuxenmust
Must, 4,5 % vol, 24,90 kr
Då och då dyker det upp innovativa idéer som man var säker på redan fanns. SoS Stark julmust är en sådan. Herrljunga tar den klassiska julmusten och lägger till ett varsamt alkoholsting som rundar av smaken. Ingefära, kanel och rivet apelsinskal ger kryddighet och en oväntad twist. Resultatet: julmusten du känner igen – fast med ett vuxet lyft.

Lusse lelle, Lusse lelle
Öl, 13 % vol, 99:90kr
Japp, du såg rätt. Dugges Barrel-Aged Saffron är en mörk, fatlagrad imperial stout inspirerad av hela Sveriges favoritbulle: lussekatten. I glaset väntar rostade malttoner, choklad, kavring, mörk sirap, kaffe och vanilj – toppat med saffran och en skvätt bourbon som ger extra värme och djup. En julig stout med tydlig hantverkskänsla, perfekt att sippa vid brasan. Dugges i Göteborg brygger i små batcher med ambitionen att fånga både julbakets kryddiga själ och stoutens fylliga kraft.

Glögg från Piemonte
Vin, 14,5 % vol, 229 kr
En gyllene orangevinsglögg på italienskt vis, signerad Pompette. Glögg di Arancio Numero Due är gjord på Trebbiano som fått macerera med skalen för extra smak och karaktär. I glaset landar blodapelsin, pomerans och saffran, medan kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika smyger in en mjuk julkänsla utan att ta över scenen. Lätt söt men frisk, perfekt som aperitif eller när du vill bjuda julbordet på något oväntat. En elegant glögg med tydlig hantverksnerv som känns lika sofistikerad som avslappnad.

Frostig negroni
Cocktail, 22 % vol, 199 kr
Winter Negroni är Stockholms Bränneris färdigblandade julcocktail som kapslar in vintern i ett glas. Smaken öppnar med mörka bär – svarta vinbär och torkade körsbär – medan kanel och nejlika lägger till mjuk värme. Malört och bittra toner håller sötman i schack och gör drinken både frisk och lättdrucken. Perfekt att hälla över is när du vill ha något färdigt, elegant och med lite extra sting.

Brännland Iscider
Cider, 9,5 % vol, 299 kr
Om du ännu inte smakat Brännland Iscider är det hög tid. Västerbottens stolthet görs genom att äppelmusten får frysa och långsamt koncentrera både sötma och syra – en metod som ger en kristallklar, intensiv iscider med röda äpplen, torkad frukt och honungstoner som dröjer sig kvar långt efter sista klunken. Och vill du ha ett kvitto på kvaliteten? Årgång 2021 serverades som dessertvin på Nobelbanketten 2022, första gången någonsin som ett svenskt vin fick hedersplats på menyn sedan 1901. Det sköt Brännland rakt in i världstoppen. Drick den kyld, eller lätt värmd för maximal vintermyskänsla – perfekt till ost, eller som en stillsam, lyxig avslutning på kvällen.

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2025.