

Vegansk mat brukar vara påhittig på ett sätt som dess animaliske motsvarighet sällan är. Därför var det extra trevligt när det i början på året stod klart att det var just en vegansk hamburgerrestaurang som skulle ersätta den köttigt sydeuropeiska institutionen Jetzts som gått i graven. Nå, man kan ju tycka att just hamburgare inte är ett speciellt fantastifullt val, men Malmöveganerna jublade över att äntligen berikas med ett ställe där priserna var schyssta och där man får sig både ett skrovmål kategori onyttigare och en öl.
Sedan ägarbytet har lokalen genomgått en transformation från mörker till ljus, ordagrant. Väggarna som tidigare var svarta har målats vita och inredningen har bytts ut. Aukustiken är skramlig och ljuset skarpt. Här finns rum för förbättring, men vem bryr sig om burgarna är så goda som vår hoppfulla sida vill att de ska vara?
Vid kassan får vi klart för oss att vi har ett tiotal burgare att välja mellan, som alla ligger mellan 89-140 kronor. Utöver det väljer vi mellan biff gjord av kikärtor eller whiskeymarinerat sojakött, och om vi vill ha ljust eller mörkt bröd. Alla burgare innehåller the usual suspects, det vill säga sallad, gurka, vegansk majonäs och tomat, men utöver det varierar innehållet ordentligt, vilket den veganska delen av vårt skällskap glada och den ickeveganska delen förvirrade (blåbärssås? Fooled pork?). Vi beställer varsin veckans öl för trettio spänn, som just denna vecka är en Carlsberg.
Efter en stund får vi in våra burgare. De görs sällskap av tjocka pommes frites, och presenteras på stora vita tallrikar. Första intrycket är att hela anrättningen känns misstänkt blek - pommesen är uppenbart inte tillverkade på plats och de har en opersonligt jämn färg. Även brödet känns industriellt. Biffarna däremot är lagade på plats, men när vi hugger in på kikärtsbiffen förstärkts tyvärr intrycket av att det mesta är lite ogenomtänkt. Den är smulig och torr och kan tyvärr inte räddas ens av all agavemajonäs i världen, även om just den är oväntat god. Sojaköttsburgaren är aningen mer intressant med sin rökiga whiskeysmak, men också här blir vi besvikna över hur många genvägar som tagits i köket.
Veganerna i vårt sällskap kämpar för att hitta glädjeämnen bland snedstegen, det märks att ett burgarställe som detta är mycket efterlängtat. Tyvärr känns känns burgarna lika andefattiga som inredningen. Vi hoppas på mer hemlagat i köket framöver.
Adress:
Södra Skolgatan 45
Telefon:
040-23 40 03
Hemsida:
Öppettider:
Mån-tors 11-23, fre 11-01, lör 12-01, sön 13-22
Stad:
Lokal:
Typ av ställe:
Fler recensioner
Bistro de Paris
Det slår det mig ibland att jag besöker det franska köket för sällan. Köket som brukar vara ett säkert kort med sin bœuf bourguignon som värmer i vinterkylan.
KROGRECENSION: Monkey Fist
Vi har ätit "autentiska tacos" med "autentiska smaker" i en källarlokal på Gamla Väster.
The Vegan Bar
Upp till bevis när vi besöker veganvänliga hamburgerpalatset The Vegan Bar på Möllevångstorget
Krogrecension: Sájvva
"Har vi inte varit här förut? I ett annat liv, i en annan stad?" Nyöppnade vegetariska restaurangen förvirrar.
Krogrecension: La Raza
En mexikansk street food-restaurang av två erfarna kockar. Kan något gå fel? (Svaret: ja, tyvärr.)
Centralhallens food court
”Vi öppnar havets skafferi varje dag” står det vid skaldjursdisken på Johan P. Tvärs över gången öppnar gästerna på Rönneholms Café sina inplastade skinkmackor. Man blandar högt och lågt på Malmö Centralstations nyöppnade food court-koncept Central-hallen – frågan är om det inte spretar lite väl mycket?
Operagrillen
Foto: Christian Andersson
Det finns en anledning att längta efter höstkyla och piskregn i horisontellt läge, förutom att vi slipper alla svarta svulstiga rottingsoffor – Operagrillens sommarmeny. Restaurangen har lagt till med en lättsam grillmeny som förmodligen ska passa ett spontant stopp en vardagskväll på uteserveringen.