Bistro de Paris Redaktion 11:02 18 Feb 2019


Personligen slår det mig då och då att jag besöker det franska köket alldeles för sällan. Köket som ofta brukar vara ett säkert kort med sin mustiga bœuf bourguignon som värmer i vinterkylan, sitt vin och fantastiska såser. För att inte tala om ostarna.

Just det slog mig när jag var i den danska huvudstaden och hungern föll in för mig och mitt sällskap. Vi enades om att en fransk bistro vore toppen och att det inte skulle vara alldeles för dyrt. Då snubblade vi över Bistro de Paris på Vesterbrogade som på utsidan var allt vi sökte. Immiga vindrutor, tända ljus på borden som varmt lyser upp i den mörka vinterkvällen. Namnet på restaurangen må vara i det klyschigaste laget, men nu är det som tur är inte idérikedom när det kommer till namnfantasi vi ska recensera.

När vi öppnar dörrarna hinner vi inte sätta mer än lilltån innanför dörren innan vi möts av ett leende och ett korrekt uttalat ”Bonjour!”. Att servitören är fransk och gästvänlig ger genast ett stort plus. Vi får ett bord för två och menyer serverade i handen. Servitören är snabb med att slå sig ner på en stol vid bordet för att gå igenom menyn steg för steg. Han säljer in det franska köket på bästa sätt och vi faller för trerättersmenyn. På så vis kan vi testa både kvällens fiskrätt (175 dk) som består av ugnsbakad lax och ungspotatis med och grönsaker och tro det eller ej bœuf bourguignon (145 dk). Till det beställer vi husets vin – en klassisk Cote du Rhône.

Men först och främst får vi varsin råbiff, med ett rått ägg till att börja med.

Förrätten kommer in fort och hungriga som vi är hugger vi in. Råbiffen är fylld med kapris och lök och smakar lite syrligt. Eftersom jag inte är så förtjust i kapris så skulle jag önska att det var lite mindre av just den varan. Men annars får råbiffen klart godkänt.

Miljön vi sitter i är trevlig, typiskt fransk, och restaurangen fylls på med både kompisgäng och par på romantiska dejter ju senare klockan slår. Stämningen är pratglad men inte högljudd och högst av alla hörs servitören som med sin bastanta franska röst är lika entusiastisk till att presentera menyn för varje ny gäst som kommer in genom dörren.

Även huvudrätten serveras fort och med tanke på hur vi blivit behandlade av servitören är förväntningarna höga. Men tyvärr är min bœuf bourguignon redan vid en första anblick inte en särskilt trevlig historia, och den extrema hettan som infaller när jag tar en första smakbit får mig att påminnas om nyligen mikrovågsvärmd matlåda som stått en halv minut för länge. Tyvärr fortsätter den känslan även efter att maten har svalnat och såsen smakar mest salt. Köttet skulle kvalificera in bra om det gick att hitta bland frysmaten på Willys. Hela rätten känns som något som bara värmts på lite snabbt och grönsakerna har samma konsistens och utseende som om de just tinats upp. Detta är dock inget vi kan fastslå.

Fiskrätten gör dock ett bättre intryck och har en vällagad konsistens och smakar gott. Den ger ett helt annat intryck av att vara tillagad. Potatisen något för smörad och grönsakerna ger precis tillsammans med bœuf bourguignonen inte ett jättestarkt intryck.

Nej, behållningen för kvällen är vinet som faktiskt är sådär mustigt och franskt som vi hoppas. Och så får vi ändå ge ett plus åt servicen som var dedikerad och högklassig från den ensamme servitören.

 

Adress: Vesterbrogade 19, Köpenhamn

Telefon: 
+45 33 33 82 22
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-sön 16-22
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna. 

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!