Riket

Redaktion 15:49 28 Mar 2022

Det första man möts av när man kommer in på Riket är baren som är placerad till vänster i lokalen. Det är en välbefolkad bar och det spelas musik på ganska hög volym. På bardisken står rustika mässingsljusstakar med tända ljus. Ovanför baren hänger lampor som strålar ut färgglatt ljus på snurrande discokulor. I ett hörn av lokalen, intill en mörkgrön tegelvägg, sitter en kvinna och läser en bok. Det första intrycket är svårdefinierat och aningen rörigt. Det är en blandning av mycket. Discolampor, folk som läser och människor som trängs i baren bland gamla, ärgade mässingsljusstakar.

Vi placeras vid ett bord nära baren, nästan bakom den, i ett litet avskilt och mörkt hörn av lokalen där vi omringas av grått tegel. Bordet är gammalt och fullt av fuktringar. Fuktringarna i bordet känns som ett bevis på föregående blöta aftnar, ett kvitto på att folk tidigare sett varandra över borden långt in på småtimmarna här.

Vi börjar med att beställa in franska oliver och ett surdegsbröd. Oliverna är mjuka och enkla i sin smak. Vi får menyer och beställer in våra huvudrätter. Menyn består av mindre rätter och vi rekommenderas av personalen att beställa in minst två rätter var.

Först får vi in en potatisanrättning med fermenterad och smulad rabarber på en bädd av smällt Comté. Det är en mjuk och mild rätt som bärs upp av den smakrika Comtén. Rabarbern är kanske inte så framträdande som man hade önskat. Nästa rätt är skrei med med rotsellerichips, bergamott och ramslök. Rätten är mild, len, lätt syrlig och väldigt god.

Avslutningsvis beställer vi in efterrätten som består av salt gräddfilsglass med päron, kola och pistage. En förträfflig avslutning på en bra kväll. 

Riket är verkligen alla saker samtidigt. Stökigt och lugnt. Färgglatt och grått. Svårt och enkelt. Och väl värt ett besök.

Adress: 
Erik Dahlbergsgatan 5
Telefon: 
076-635 36 11
Hemsida: 
Öppettider: 
tis-lör 17-sent.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2022.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Mygel

Ett gammalt lokstall i ett slitet och blåsigt hamnområde är kanske inte den mest konventionella platsen att öppna en restaurang i.

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna. 

Senaste krogrecensionerna i Malmö

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!