Foto: Thomas Wal

Krogrecension: Omnipollos

Redaktion 10:56 20 Nov 2019

I det populära restaurangstråket runt Linnégatan finns det en lokal som inte är riktigt som alla andra. Fullproppad med specialdesignade möbler och utsmyckad med flera roliga discolampor än ett diskotek sitter det inklämt i hörnet av Plantagegatan och Nordhemsgatan. Det är Omnipollos första och enda Göteborgslokal, som precis som den i Stockholm är en bryggeribar med företagets egna ölsorter på tapp.

Det finns dock en stor skillnad mellan Omnipollos i Göteborg och i Stockholm. Huvudstadens bar fylls upp snabbare än folk hinner gå från jobben, men i Göteborg ekar det ofta tomt. Sedan starten i januari 2018 har den uteblivna succén varit märkbar varje gång man gått förbi, och ett säkert kort på kvällar då barerna på Andra och Tredje Långgatan redan fyllts upp. Gissningsvis beror det på att de specialdesignade stolarna inte är särskilt bekväma att sitta på, och att deras enklaste stor stark går på strax över 70 kronor. Vill man testa något roligare än så kostar det runt hundringen för en stor öl. Det är helt enkelt svårt att stanna på baren en hel kväll utan att få ont i ryggen eller att bli pank, men vi gick dit för att testa hur det är om man bara ska äta middag en vanlig tisdag.

Kvällen vi går dit är det som vanligt inte särskilt många där. Två tjejkompisar står före oss i kassan och ska också äta middag, några väntar på en take away och någon ensam man dricker öl och äter en hamburgare i ett hörn. Vi väljer och vrakar alltså bland sittplatserna, och väljer två pallar vid fönstret med utsikt mot gatan och Hagabions parkeringsplats. Sedan ställer vi oss i kön för att beställa mat vid baren. Det är lite problem med att bestämma sig i sällskapet framför oss, såväl som problem med kassan då det visar sig vara sista dagen innan de ska byta meny. Servitören i kassan berättar att de gör det ungefär tre gånger per år, och att eftersom kassan redan ställts om är det lite svårare än vanligt att se till så att allt blir rätt. 

När det väl blir vår tur så har vi haft gott om tid att kolla igenom vad köket erbjuder såhär precis innan menyskiftet. Överlag satsar de på comfort food och snabbmat, inte pizza som de är så kända för i Stockholm. Det är en rätt så jämn fördelning i vilka av rätterna som är vegetariska och vilka som är med kött, nästan fördel vegetariskt. Vi bestämmer oss för att ändå testa det enda alternativet med fisk, en fish and chips burgare, och en vegetarisk med svamp. Fish and chips-burgaren serveras med mosade ärtor och majonnäs, och svampburgaren har just svamp tillsammans med lingon för att verkligen maxa känslan av skog. Båda burgarna serveras med pommes och dipp eller en sallad, och vi bestämmer oss för att byta ut den ena pommes fritesen till chili cheese fries.

Till vår mat vill vi testa både en hamburgarkompatibel öl samt något alkoholfritt alternativ. De har alkoholfri öl på menyn, men det som står listat nedan låter ännu mer spännande - husets kombucha med blodapelsin. En sådan flaska blir det, och utöver det en Maz Pale Ale för lite mastiga 104 kronor för 40 centiliter. Vi sätter oss i fönstret med dem och väntar lite väl länge på maten sett till hur få gäster det är, men gissar samtidigt på att det även har att göra med att vi kommit förbi samma kväll som köket håller på att ställa om. Ölen är god, så den är trevlig som förrätt så länge. Kombuchan är lite väl stark i smaken om än trevlig.

Maten vi sedan väl får in lämnar inte mycket utrymme för klagomål. Smakerna är goda, pommes fritesen är faktiskt bland de bättre vi ätit, och kronan på verket är den friterade fisken. Dock gör den sig inte kanon i hamburgerbrödet, som vi dessutom hade önskat vore brioche, och den faller snabbt isär och får avslutas med bestick. Svampburgaren i sin tur har stekta kantareller i sig som är svåra att inte plocka ut och äta för sig. Lingonen bidrar med en ovanlig syra i burgaren som gör sig rätt bra.

Under timmen vi spenderar på Omnipollos är det inte mycket övrig aktivitet, vilket gör att vi i alla fall får äta ifred. Notan landar på 467 kronor, vilket inte är särskilt farligt. Överlag har vi haft det trevligt på Omnipollos den här kvällen, men speciellt framgångsrikt verkar konceptet som sagt inte vara i Göteborg. Kanske är det den kända pizzan som behöver tas in för att skapa en förändring?

Adress: 
Plantagegatan 3A
Hemsida: 
Öppettider: 
Öppet: mån-fre 15-01, lör-sön 12-01
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2019.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Spice Room

På restaurangtäta Magasinsgatan har gänget bakom den lilla kedjan Masala Kitchen öppnat nytt.

Krogrecension: Human

Den gamla sportbaren på Risåsgatan är totalt utblåst och ett minne blott. Nu har Årets Kockvinnaren Martin Moses och hans krögarkollegor tagit över.