I ett antal år har Erik Sundfeldt och Lars Olsson med gäng, försett göteborgare med wontons, bao och en massa sugarsnaps. När den fjärde Dubbel Dubbel-restaurangen skulle öppna var hajpen enorm. Lokalen är dubbelt så stor som de tidigare och med ett läge i ett fd. rätt så “ruffigt” område. De som längtade mest efter the grand opening var trots allt GP som efter år av sunkiga mackor från Netto skulle få vällagad lunch – och det fick dem, men middagsgästerna fick vänta lite längre.
Efter att ha cyklat i ilfart hem möter jag upp min pojkvän. Han förklarar att han är uttråkad och vill få en “wow-känsla”. Bästa sättet till det är genom magen så efter att ha väntat i månader på att Dubbel Dubbel ska öppna för middag bestämmer vi oss för att förgylla denna kväll med asiatiska smaker.
På Dubbel Dubbel är det lugnt. Ett par journalister som diskuterar GP:s påstådda fall sitter vid ett av långborden. I båsen är det tillresta med shoppingpåsar från det närliggande galleria som sitter och iakttar menyn men långa blickar. Efter lite velande beslutar vi oss för att sätta oss mellan dessa två sällskap. Servitrisen är snabbt framme och frågar vad vi vill dricka. Eftersom helgens bravader fortfarande ligger i så får en folköl från Electric Nurse svalka min strupe.
Då vi var ute efter en så kallad “wow-känsla” bestämmer vi oss för den stora avsmakningsmenyn; Xian. Det första som kommer ut är en bao med fläsksida, hoisinsåsen, chilimajonnäs, koriander och diverse olika lökar samt sesamgurka. Denna är god. Hoisinsåsen i kombination med chilimajonnäsen och den rostade fläsksidan gör verkligen sitt och vi slukar den. Därefter dröjer det ett tag till nästa rätt kommer. Vi ser att sällskapet som varit och shoppat får in mat men vi får vänta.
När cheung fun kommer in är vi fundersamma; “vad är det egentligen som ställs framför oss?”. Efter googlande, då servitriser försvinner i en hemsk fart, upptäcker vi att det är ångade risnudel rullar som smakar bra. Kvällens besvikelse är, förvånande nog, när bordet fylls av rätter. Allt från wontons till kryddkokta revben, jiaozi, fisk från hunan, brysselkål och massa sallader placeras ut. Tofujiaozin med spetskål och glasnudlar smakar inget medan resterande smakar för mycket. Hettan är oemotståndlig och tar över alla de andra smaker som vi kom hit för.
Rätt och slätt så är Dubbel Dubbel inte hundraprocentigt. ”Än” bör dock tilläggas. Här finns potentialen. Lokalen är fin och dess inredningsdesigners har verkligen lyckats få en rätt så tråkig lokal att framstå som mysig med hjälp av tyger och rislampor. Kanske var det även så att vi var för hetsiga och inte gav dem en chans att hitta sitt “jag” bland tre andra restauranger med samma namn.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2018.