Foto: Thomas Wal
Krakow för vidare ett, som namnet antyder, polskt kulturarv. Men vad innebär då ett polskt kulturarv? Vad är Polen? Svaret är till stora delar vodka.
Polen i allmänhet och Krakow i synnerhet utgör själva kärnan i vad som går under benämningen Vodkabältet, brännvinsbältet eller kort och gott spritbältet. Detta syftar alltså till det bälte i norra Europa som producerar 70 procent av EU:s vodka. Polen kan inte skryta med de första akvedukterna, vägarna eller demokratin. De kan skryta om sitt brännvin, vemodigt kan tyckas, men alla behöver vi någonting att förankra oss till, något att värna om.
Med detta har restaurang Krakow i Vasastan lyckats. De serverar mandarinvodka, såväl som palatsvodka, alla möjliga varianter vodka finns att välja mellan. De serverar naturligtvis även mat, Nord- och Östeuropa handlar trots allt inte bara om sprit. Och detta är så långt ifrån Italiens pasta eller USA:s friterade snickers vi kan föreställa oss. Vi ser en meny fylld av saker som ”Zigenarplätt”, ”Rövarens Spis”, ”Golonka”, piroger och rödbetssoppa. Och låt er nu inte avskräckas, för när allt kommer omkring talar vi om ganska spännande saker här. Är vi egentligen inte ganska trötta på pretentiösa Italien och Frankrike? Framför oss har vi gammal bondekost i lyxtappning. Personalen är observant, maträtterna avlöser snabbt varandra utan att man för den sakens skull tror att de vill ha en ur huset. Även gästerna är generellt trevliga på Krakow. Stämningen är god över borden och man glömmer för en stund att man faktiskt befinner sig i Göteborg. Och kanske är man inte i Göteborg, för man är ju på Krakow.