Kock & Vin

Redaktion 16:08 28 May 2009

I finanskristider är det väldigt upplyftande att stiga in på Kock & Vin. Det är, med några få undantag, ständigt helt fullt. Sällskap sitter i timmar runt borden ovanför Björns Bar på Viktoriagatan, skrattar och njuter så man tror att man är flyttad till en tid då börsen slog i taket.

I finanskristider är det väldigt upplyftande att stiga in på Kock & Vin. Det är, med några få undantag, ständigt helt fullt. Sällskap sitter i timmar runt borden ovanför Björns Bar på Viktoriagatan, skrattar och njuter så man tror att man är flyttad till en tid då börsen slog i taket. Men, nej, tyvärr, öppnar man dörren ut från Kock & Vin och går ut i verkligheten igen är det fortfarande snåla tider. Så, låt oss stanna kvar inne i värmen lite till. Jag ska nämligen avslöja receptet för denna lokala högkonjunktur på Viktoriagatan 12. Den stavas S-I-N-N-E-N-A-S M-E-N-Y. Denna avsmakningsmeny är orsaken till alla höga skratt, leenden och fullsatta bord. Björn Persson och hans lysande personal har experimenterat och lekt i köket och kommit fram med smakkombinationer, råvaror och rätter som inte bara bekräftar den stjärnan de redan har, utan visar att fransmännen nog får komma tillbaka och spika upp en till. Menyn är rakt igenom en stor njutning. Perfekt avvägd utan att trötta vare sig ögon eller mage.
Vi börjar med en kär bekant – råräkan. Tillsammans med pilgrimsmusslor är de marinerade i citron och amarantfrön. Himmelskt. Perfekt tillredd rätt och en lysande start.
Halstrad gös och en enorm bit pannstekt kalvbräss passerar som ett penseldrag från Chagall – speciellt kalvbrässen tillsammans med perfekt kokta gröna ärter, friterad bringa, rökt tunga och kalvsky blir ett minne för sig – innan en rolig pausvila infinner sig i regi av morötter från Ugglarp och en ljuvlig gin från, hör och häpna, Hven!
Huvudnumret är ändå Österlenlamm med kombination av kål. Jag sitter fortfarande och letar smaker från det lågtempererade lammet som om det vore ett äldre slottsvin. Bästa rätten jag någonsin har ätit i Göteborg.
Jag var väldigt kaxig när jag gick in på Kock & Vin, nyligen hemkommen från en matresa till ett par stjärnkrogar i Spanien. Jag är inte så kaxig längre.

Stad: 
Lokal: 
Typ av ställe: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!