I finanskristider är det väldigt upplyftande att stiga in på Kock & Vin. Det är, med några få undantag, ständigt helt fullt. Sällskap sitter i timmar runt borden ovanför Björns Bar på Viktoriagatan, skrattar och njuter så man tror att man är flyttad till en tid då börsen slog i taket.
I finanskristider är det väldigt upplyftande att stiga in på Kock & Vin. Det är, med några få undantag, ständigt helt fullt. Sällskap sitter i timmar runt borden ovanför Björns Bar på Viktoriagatan, skrattar och njuter så man tror att man är flyttad till en tid då börsen slog i taket. Men, nej, tyvärr, öppnar man dörren ut från Kock & Vin och går ut i verkligheten igen är det fortfarande snåla tider. Så, låt oss stanna kvar inne i värmen lite till. Jag ska nämligen avslöja receptet för denna lokala högkonjunktur på Viktoriagatan 12. Den stavas S-I-N-N-E-N-A-S M-E-N-Y. Denna avsmakningsmeny är orsaken till alla höga skratt, leenden och fullsatta bord. Björn Persson och hans lysande personal har experimenterat och lekt i köket och kommit fram med smakkombinationer, råvaror och rätter som inte bara bekräftar den stjärnan de redan har, utan visar att fransmännen nog får komma tillbaka och spika upp en till. Menyn är rakt igenom en stor njutning. Perfekt avvägd utan att trötta vare sig ögon eller mage.
Vi börjar med en kär bekant – råräkan. Tillsammans med pilgrimsmusslor är de marinerade i citron och amarantfrön. Himmelskt. Perfekt tillredd rätt och en lysande start.
Halstrad gös och en enorm bit pannstekt kalvbräss passerar som ett penseldrag från Chagall – speciellt kalvbrässen tillsammans med perfekt kokta gröna ärter, friterad bringa, rökt tunga och kalvsky blir ett minne för sig – innan en rolig pausvila infinner sig i regi av morötter från Ugglarp och en ljuvlig gin från, hör och häpna, Hven!
Huvudnumret är ändå Österlenlamm med kombination av kål. Jag sitter fortfarande och letar smaker från det lågtempererade lammet som om det vore ett äldre slottsvin. Bästa rätten jag någonsin har ätit i Göteborg.
Jag var väldigt kaxig när jag gick in på Kock & Vin, nyligen hemkommen från en matresa till ett par stjärnkrogar i Spanien. Jag är inte så kaxig längre.