Gondolen Köket

Redaktion 16:08 9 Feb 2018

Gondolen invigdes redan 1935 i samband med den nya Katarinahissen. Sedan 1994 har restaurangen, som har fått sitt namn från passagerargondolen på ett luftskepp, drivits av Erik samt Anna Lallerstedt. Idag ligger Gondolen till synes mitt i den arbetsplats vi Stockholmare tidigare kallade Slussen, men såväl restaurang som bar håller öppet precis som vanligt.

Hösten 2017 öppnade Gondolen den nyrenoverade delen Köket med ny inredning och inte minst meny. Resultatet är en något modernare krog inredningmässigt, men med klassikerna på menyn i stort sett intakta. Det är också här vi förlägger vår middag en fredagskväll. 

 

"Det är svårt att misslyckas med kroketter" 

 

Vi inleder nätt med lite snacks i form av kalixlöjrom, rökt gräddfil och potatischips. En perfekt start på vilken middag som helst och priset på 150 kronor är inte heller det något att dividera om. Saknar emellertid lite av den rökta smaken i den rökta gräddfilen. Vi tar även in en näve kroketter i samma vända. Det är svårt att misslyckas med kroketter och vi vill minnas att de smakade helt okej, men inte gör de något direkt större avtryck. Såhär i efterhand är vi faktiskt inte helt säkra på att vi ens åt dem. 

Den tredje förrätten i form av stekt skogsvamp med ägg och parmesan är habil på samma nivå som om vi hade gjort den själva i stekpannan hemma. Men priset är också satt därefter, 95 kronor är fullt acceptabelt sett till leverans.

Till varmrätt nummer ett tar vi en av Gondolens storsäljare i form av köttmackan för 195 kronor. En rustik historia med ryggbiff, sallad, pommes och dijonnaise. Den smakar givetvis bra och får klart godkänt, inte minst för den extremt väl tilltagna portionsstorleken. Det här är en klassiker som hade platsat på de flesta av stans barmenyer, och i sig faktiskt är värd ett återbesök inom en snar framtid.

Varmrätt nummer två är en rådjursstek för 165 kronor med tillhörande rotsellerikräm som är perfekt i konsistensen. Fänkålskorven vi får därtill låter som ett bra komplement i text, men lyfter inte rätten avsevärt. Allt detta sammantaget blir rejält mycket mat för två personer, så att vi får bang for the bucks råder det absolut inget tvivel om.


 

"Det är stökigt, lätt bufflig stämning"


 

Avslutningsvis bestämmer vi oss för att ta kaffe och avec ute på själva gondolen, som genom åren gjort sig kända inte minst för sina drinkar. Vi ångrar oss emellertid ganska fort då det känns som varken stämning eller klientel har förstått att julen är utdansad för längesedan. Det är stökigt, lätt bufflig stämning och vi sveper den alkoholfria sockerbomb till drink vi blivit rekommenderade fortare än vad någon knyter en slips runt pannan. Precis som på vilken hemmafest som helst hittar man alltså den klart bästa stämningen i köket.

Vi kommer gärna tillbaka till Gondolens köksdel för en vardagsmiddag eller för den delen också lunch. Men baren undviker vi nog nästa gång.

Adress: 
Stadsgården 6
Telefon: 
08-641 70 90
Hemsida: 
Öppettider: 
mån 17-23, tis-fre 17-01, lör 16-01.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2018.

1 Visa kommentarer (1)

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!