TakeOver på Shibumi

11:28 20 Feb 2018

Långpannor, högt tempo och höjda röster är något som inte är ovanligt i ett restaurangkök. Restaurangbranschen är en högeffektiv värld där man sällan har tiden att stanna upp, pausa och lyfta blicken. Vad är det egentligen för klimat som frodas i en av Sveriges största branscher? TakeOver tar över och bjuder in till en paus med diskussion om mat, kökskultur och ledarskap.

TakeOver är ett nätverk för kockar, vilka turnerar över Sverige och intar olika restauranger för just så kallade "takeovers". Tillsammans med Martin&Cervera bjöd in till en kväll på Shibumi i Stockholm, där några av kockarna samtalade med gästerna om hur det är att vara kock, fascinationen för matlagning, hur man kan tänka kring hållbara råvaror och ett hållbart kök- något som innefattar även personalen.

För just i restaurangbranschen är personalomsättningen väldigt hög, någon som varken är ekonomiskt gynnsamt eller bra för branschkulturen. Ett stressigt, hårt och krävande klimat har växt fram som kanske ligger som grund till detta problem. TakeOver är ett kvinnligt nätverk som ser vikten av gemenskap, bra ledarskap och jämställdhet i köken för att kunna prestera och vara kreativ i sin matlaging- något som de visade prov på nere i Shibumis källarlokaler.

200 kockar är idag med i nätverket, varav 60 stycken turnerar runt i Sverige. Kvällen till ära lagades mat av Jessie Sommarström (Urban Deli Sickla), Agnes Fällman (TAK), Sofia B Olsson (vRÅ), Elin Norén (Mr Voon), Frida Nilsson (MJ's) och Isabelle Cederblad (Shibumi), vilka var och en presenterade rätter med sin egna tolkning av Shibumis meny. 

Frågan som väckte initiativet till TakeOver var "Är det verkligen sant att det inte finns kvinnliga kockar inom den högre gastronomin?", något som dessa kockar visade att det verkligen finns, och att de kanske gör ett hästjobb i branschen genom att ta en paus och prata snarare än att köra pannan i väggen.

 

Läs även: Supperfamiljens nya krog är här.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!