Systembolaget – så funkar det

Redaktion 10:38 13 Mar 2020

Vad är det som styr vilka produkter som hamnar på hyllorna hos Systembolaget? Vi har gjort en snabbgenomgång. 

Vi har alla varit där. Nästan iallafall. Kvart i tre på lördagen, snabbscreenat hyllorna på det lokala Systembolaget för att hitta något gott till kvällen. Men vad är det som styr på hyllorna och hur funkar mekaniken kring det vi dricker. Det är inte helt enkelt för en utomstående konsument att förstå, men vi har gjort ett försök. 

Systembolagets sortiment består av totalt 18 000 artiklar. Det är såklart väldigt många, och det säger sig själv att alla av naturliga skäl inte finns på hyllan i samtliga butiker. Men samtliga drycker går att beställa till din närmaste butik utan kostnad, med undantag för vissa lokala drycker. 

Det fasta, eller ordinarie, sortimentet består av cirka 2 400 drycker som Systembolaget har köpt in efter att ha provat och kvalitetssäkrat dem. Inköpsprocessen till det fasta sortimentet, som förnyas fyra gånger om året, tar cirka ett år och börjar med en omvärldsanalys där Systembolaget tittar på bland annat kundernas intressen, restaurangförsäljning och internationella trender. Utifrån denna görs en lanseringsplan där Systembolaget beskriver vad de vill köpa in under den närmsta tiden. Detta är också en signal till leverantörerna vilken typ av offerter, som är nästa steg, bolaget kommer ett efterfråga. I dessa offerter specificeras saker som ursprung, prisintervall, smak och alkoholhalt.

När produktproverna från respektive offert sedan kommer in till bolaget blindtestas de mot samtliga parametrar som sattes upp i offertförfrågningarna. Den som sedan får högst poäng av de normalt mellan 30-40 drycker som provas beställs sedan in i det fasta sortimentet. Butikens storlek och vad kunderna efterfrågar avgör sedan exakt vilka drycker som finns i vilka butiker.

Detta är emellertid inte det enda sättet att komma in i det ordinarie sortimentet. Om en dryck från övriga sortimentet, även kallat beställningssortimentet, köps väldigt mycket kan Systembolaget ta in den på hyllan i en eller flera butiker, lite som att kunderna röstar in den. 

Det slutar heller inte där. Utöver det fasta och övriga sortimentet görs kontinuerligt tillfälliga lanseringar, och kring högtider som jul och påsk släpps dessutom säsongsbaserade drycker såsom glögg respektive påsköl. 

Slutligen kan butikerna även erbjuda drycker från mindre lokala tillverkare, vilka då hamnar i det relativt nya sortimentet Lokalt & Småskaligt. För att en dryck ska få tillhöra detta  krävs att den är producerad max 15 mil från butiken på ett hantverksmässigt sätt, tillverkad av ett begränsat antal personer samt efterfrågad av kunderna. Dessutom får producenten tillverka max 50 000 liter öl eller cider, 20 000 liter vin, 13 000 liter starkvin samt 10 000 liter sprit per år.

Men hur kan då dryckesskribenter och liknande veta exakt hur produkterna i de nya lanseringarna smakar innan de kommer ut i butik? Jo, inför varje släpp bjuds registrerade dryckesskribenter in till öppna provningstillfällen i sterila lokaler på Systembolagets huvudkontor. Dessa provningar, som i regel anordnas drygt en månad innan respektive lansering, liknar i mångt och mycket de blindtester som görs, med den skillnaden att du som skribent faktiskt vet vilken produkt du provar.

 

LITEN FÖRKORTNINGSORDLISTA  

FSN = Fast sortiment valt av Systembolaget. 
FSB = Fast sortiment som kvalat in från beställningssortimentet på grund av efterfrågan.
BS = Beställningssortimentet 
TSE = Tillfälligt sortiment exklusiv, hette tidigare små partier. 
TST = Tillfälligt sortiment tid, säljs bara under en begränsad tid.
TSV = Tillfälligt sortiment volym, säljs i begränsad mängd.
TSLS = Tillfälligt sortiment lokalt och småskaligt.
TSS = Tillfälligt sortiment säsong, exempelvis påsköl.

Läs även: Vattenrevolutionen är här.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!