Så undviker du matfusket

14:43 29 Apr 2015



Jag har på mitt eget osympatiska lilla vis haft en bild av att det främst är dumsnåla personer som råkar ut för extremt livsmedelsfusk.


De som förblindas av billighetsprislapparna i grälla färger som hänger ovanför disken med fläskfilé och glömmer bort eller helt enkelt struntar i att någon annan får betala priset när du inte gör det. Det är fel. Större delen av fuskandet i livsmedelsbranchen är svårt att upptäcka om du inte vet vad du ska titta efter, och inte ens när du tittar noga kan du vara säker. Det är mer än ett fåtal gånger jag besviket konstaterat att produkten jag köpt har en underlig bismak, att konsistensen inte är som den borde eller att hälften av det jag lade i stekpannan var vätska som dunstade bort. Det är lätt att skylla på företagsjättarna, men en del av sanningen är att många konsumenter inte vill betala mer än lägsta möjliga pris. Vi frossar i billig mat, företagen skarvar och tar genvägar för att möta efterfrågan, och så fortsätter det i en ond cirkel.

Hur vi ska förhålla oss till alla tillsatser, prispressade varor och vem som bär ansvaret för otydligheterna är snåriga och mångbottnade frågor, men den onda cirkeln är inte omöjlig att bryta. Genom att läsa på och vara på vår vakt kan mycket av fusket undvikas, men framförallt måste vi nog acceptera att ingenting är gratis.

I det här numret har jag pratat med David Appelgren bakom Facebook-sidan Matfusket. Med hjälp av honom listar jag fem tips för att undvika matfusket, eller om du så vill, fem sätt att försäkra dig att det du lägger i varukorgen verkligen är vad det utger sig för att vara.

1. Med risk för att du slutar läsa på grund av hur uttjatad denna sanning är: du får vad du betalar för. Verkar det för bra för att vara sant är det säkert så.

2. Billiga produkter är billiga för att de inte innehåller mycket av den äkta varan. Kanske bryr du dig inte om det så länge det smakar gott, och det är väl okej. Men poängen är att de kronor du ”tjänar” i själva verket är priset du betalar för en utspädd produkt.

3. Köp mer mat från lokala producenter och gårdsbutiker, och välj att spendera pengar på företag du upplever har ett helhetstänk när det gäller ekologi och hållbarhet.

4. Köp mer ekologiskt. Det är en tumregel som kan verka uppenbar, men det är ett enkelt sätt att se till att du får i dig mindre gifter från besprutning, samtidigt som du får i dig färre smaktillsatser.

5. Ta för vana att titta på innehållsdeklarationen. Ju fler ingredienser du känner igen och ju kortare den är desto bättre. Tänk efter, hur skulle den se ut om du hade lagat samma sak hemma? Är innehållsförteckningen tio gånger längre är det knappast ett gott tecken.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2015.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.