Så abderitiskt (=dumt)

Karin Ericson 16:58 10 Jun 2011

Nog har du stött på dem. Kanske bland vänner, kanske på ett möte på jobbet eller till och med på en dejt. Jag pratar om de som maktmissbrukar språket för att sätta sig över dig. Av någon anledning är det ofta personer som också gillar att slänga sig med gastronomiska uttryck som få förstår. De vet precis vad de gör när de använder kökstermer från tjocka kokböcker. Rissolera, dekantera, ciselera. Suck.

Mat är ett användbart område när man vill utöva härskartekniker. Servitörer som hellre glänser med sin köksfranska, än att passionerat berätta om menyn så att gäster förstår och känner sig bekväma. Kollegan som slänger ur sig några termer till eftermiddagsfikat, som om det vore självklarheter, för att markera hierarkin. Eller recensioner där skribenten själv onanerat till ett uppslagsverk för att imponera på läsarna, eller kanske snarare på krögare. Jag har själv aldrig varit särskilt imponerad. En rik vokabulär är vackert, men att använda svåra ord vid helt fel tillfällen är bara socialt korkat. Det enda som betyder något är om mottagaren förstår.
I matens värld handlar det om att förmedla en passion för det goda. En bubblande mission att få andra att njuta, uppleva och smaka. Servitörer som lyckas förmedla sin kunskap till gäster som inte kan något alls är guld värda.

1

Saiko
S:t Knuts väg 7, 040 616 05 75
En kaxig och poppis japan med en sushimästare som vågar utmana vår föreställning om vad sushi är. Sitt på golvet, drick saké och ät lekfulla smårätter vid Malmös mest up and coming torg. Släng dig gärna med uttryck som Tamahagane, dude, hamashi och ”in tha hood”.
Öppet: tis–tors 17–23, fre–lör 17– whateva!

2

Bastard
Mäster Johansgatan 11, 040 12 13 18
Prata rilette, bräss, bottarga och naturligt vin i baren på innergården. En oas av bestickskrammel, sorl, lummig grönska och rök från den vedeldade ugnen. Utsedd till ”Årets krog för miljö och stämning” av White Guide och till ”Årets krog” av Nöjesguiden Malmö/Lund.
Öppet: tis–tors 17–00, fre–lör 17–02

3

Friisgatan
Nu ligger solen och steker mot husväggen där flera restauranger och kaféer breder ut sina uteserveringar. Två obligatoriska stopp på stans mest poppiga gata är Raw Food House med ett stort utbud av veganska bakverk och fräsch lunch, samt Rebell med sin personliga husmanskost. Ha koll på ord som fytonutrienter, Wallenbergare och Clarté.

4

Belle Epoque
Södra skolgatan 43, 040 97 39 90
Hit går det vackra folket som fnyser åt ickekulturen på Lilla Torg. Augusts meny för kvällen brukar alltid ha ett udda inslag som överraskar, och i baren serveras bra cocktails. Dessutom har de olika dj:s varje kväll som gör stället till ett självklart stopp innan utgång. Öva först in namnen på några kända designers från femtiotalet.
Öppet: tis–lör 17–01

5

Slottsträdgårdens kafé
Malmöhusvägen 8, 040 30 30 34
Ekologiskt signerat matprofilen Tareq Taylor i en lugn oas mellan växthus, kanalen och vackra planteringar. Perfekt för en lugn och solig söndagseftermiddag. Användbara termer; fossiltfritt lantbruk, peak oil och GMO.
Öppet: alla dagar 11–17
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!