Park Lanes outforskade baksida

09:03 4 Jul 2018

Park Lane har fått en bakficka. 

Trots att Park Lanes bakficka öppnade så tidigt som i julas är den förvånansvärt fortfarande rätt undangömd i Lorensbergsparkens murriga grönska. Varje helg är den lilla baren fylld till bredden av gäster. Klientel är vuxnare än vad vi är vana att se på Park Lane och fokuset ligger på drinkar.
– Vi försöker att inte vara pretentiösa och “mixologiga” utan snarare blanda fruktiga och färgglada drinkar som går hem hos alla typer av gäster. Oscar och William i baren kokar fruktpuréer och sockerlag i mängder, ett tips är att testa Hallondansen på drinklistan.

Många är vi i denna stad som har dansat på Park Lanes klibbiga golv från fredag till söndag. Spritluckan har blivit som en institution bland hederliga krogrävar och förstagångsfestare. Bakfickan var från början en klubb i klubben som nu fått egna lokaler. Dess uppkomst beror på att Park Lanes granne, hotellet Elite Park Avenue, valde att bygga ut. Då fick den klassiska klubben med närmare trettio år på nacken en helt ny yta att arbeta med.
– Vi har snickrat och inrett det mesta själva utan inblandning av arkitekter och konceptbyråer, det tror vi skapar en själ.

gbg-bakfickan1.jpg

Vi måste reda ut begreppet "bakficka" – vad är det? 
– Det är väl ett klassiskt restaurang-appendix, man har en lokalyta som hör ihop med ett redan befintligt ställe fast allt är i mikroversion där man spetsar sitt koncept en aning. Känslan är att man kan ta ut svängarna lite mer än i den stora verksamheten. I Göteborg har vi ett par olika bakfickor och i Stockholm finns det väl minst en i varje gränd. Ett trevligt slinka-in-på-en-drink-ställe helt enkelt.

Finns det någon lönndörr i klassisk bakfickeanda eller hur tar man sig in? 
– Ingången är från Lorensbergsparken, vid Karl Gerhards plats (Lorensbergsteatern). Sen finns det faktiskt en lönndörr in till Park Lane, har man tur kan man få slinka med Oscar in på dansgolvet när han skall hämta geléhallon i källaren. 

"Idag känns det som 40-åringar lyssnar på EDM och 20-åringar på Carola."

Ambitionen är att alla är välkomna. De flesta förknippar dock Park Lane med nattklubb och unga människor, Bakfickan är något helt annat. 
– Miljön är anpassad för gött barhäng med stora panoramafönster mot parken. Att vi har röksprutare, disco-toalett och såpbubblemaskin gör ju dock det hela lite extra spännande. 

Grundtanken är att baren ska vara ett ställe där gästerna kan ha roligt med någon de gillar och samtidigt dricka en välgjord men opretentiös drink. Dessutom ligger det en retro-känsla över musiken som sprider sig över i princip allt i lokalen. 
– Detta särskiljer oss en aning från övriga ställen i närheten, disco-hits och funk blandas med popdängor och surfiga rocklåtar. Allt från Grace Jones till Michael Bolton i princip. Idag känns det som 40-åringar lyssnar på EDM och 20-åringar på Carola. 

De fem mest spelade låtarna i sommar på Bakfickan

1.  Carola – Säg mig vart du står (Bottenvikens silverkyrka acid remix)
2. Fancy – Slice Me Nice 
3. Opus – Live is Life
4. Dr Alban – No Coke
5. The Disco Boys – For You

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2018.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Mestiza

På Skanstorget ligger restaurang Mestiza som, med sina sydamerikanska och spanska smaker, är en medelsvenssons våta dröm.

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!