Ozan Sunar, Nazli Moloudi & Johan Tvingstedt. Bild: Olle Enqvist

Moriskan öppnar hummusbar

11:33 10 Mar 2017

Den lena kikärtsröran står i fokus när Moriska Paviljongens bistro nu byter koncept.

Det har ploppat upp hummusbarer lite här och var i Sverige på senare år – bland annat Hummus Bar i Lund och Reggev Hummus i Stockholm, för att nämna några. Malmöborna, däremot, har fått stå lottlösa på den fronten. Åtminstone fram tills nu.

Moriska Paviljongen står nämligen i begrepp att öppna upp stans första hummusbar. Det är den mysbelysta bistrodelen som, lite i skymundan, har genomgått något av en förvandling. Bakom satsningen står verksamhetschefen Ozan Sunar, tillsammans med Nazli Moloudi, restaurangchef, och Johan Tvingstedt, köksmästare.

– Jag har rötter i Mellanöstern, så hummus- och mezekulturen är någonting som är nära mitt ursprung och den matkultur som jag växte upp med. Att samlas runt middagsbordet med familj och vänner har varit en självklarhet sedan jag var liten, berättar Nazli Moloudi.

Nazli Moloudi är både ny på jobbet och ny i stan. Hon är 24 år gammal och har en bakgrund på Brasserie Lipp och Göteborgs Stadsteater. Utöver intresset för mat och vin föreläser hon även om rasism, hbtq-frågor och klass när tillfälle ges.

– Jag har varit aktivist i många år och för mig känns det viktigt att min arbetsplats representerar mina värderingar, vilket Moriskan verkligen gör, säger Nazli.


Exempel på typiskt bra hummus. Bild: Pixabay

Men varför just en hummusbar? Verksamhetschefen Ozan Sunar berättar:

– Idén växte fram när vi upptäckte att vi var flera i huset som var inbitna hummusfantaster som stod hemma på nätterna och experimenterade med att få fram den ultimata hummusen. Samtidigt har vi saknat ett ställe i stan som har vällagade mezerätter, ett vardagsställe där man kan äta och umgås på ett enkelt sätt utan att det kostar för mycket.

Han berättar att de har en stor ström med gäster varje vecka som är i huset för att gå på klubbar, se föreställningar eller lyssna på livemusik, och att de därför vill kunna erbjuda en bit bra mat i samband med detta.

Samtliga rätter på menyn ska kosta mellan 70-220 kr. Köksmästaren Johan Tvingstedt, även han ny på Moriskan, berättar att de kommer servera ”goda och förvånande toppings till humusen”, tillsammans med en rad andra mezerätter. Bland dessa finns många vegetariska och veganska alternativ.

Tvingstedt har en lång erfarenhet från svenska och internationella kök. Han tillhör det svenska kocklandslaget och har tävlat i VM i matlagning. Det största misstaget folk gör när de lagar hummus i hemmet, menar han, är att ”de flesta gör den på färdiga burkärtor och följer ett givet recept” istället för att hitta sin egen perfekta brytning mellan smakerna.

– Hummus handlar mycket om noggrannhet i förberedelserna, att få fast på en riktigt bra kikärta, få den ordentligt blötlagd, låta den sjuda länge och sen få till den där sidenlena och krämiga konsistensen med rätt balans av sesam, citron och sälta, förklarar han.

Moriskans hummusbar öppnar fredagen den 24 mars och kommer att ha öppet ons-lör mellan 17-30-22.00.

Läs även: "White Guide i blåsväder – anklagas för att sälja poäng och listplatser"

Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!