Månadens krogprofil: Restauranghyfs

10:57 26 Feb 2013


Observera att det är inte personen på bilden som är med i texten.

Restauranghyfs är den kontroversiella bloggen som drivs av en anonym person med fötterna i krogbranschen. Kontroversen kommer sig av att hen inte skräder sina ord utan fritt kommenterar hur gästerna beter sig, och när de brister i uppförande.

Restauranghyfs startades för drygt ett och ett halvt år sedan och har i dagsläget ungefär närmare 20 000 fans bara på Facebook. Tonaliteten påminner om samma typ av jargong som Steve, programledaren i Tough Love, för sig med. En osynlig hand i ryggen på krogbesökaren, som leder dig rätt i vett och etikett och hjälper dig att undvika pinsamma situationer. Vänligt men samtidigt alltid med en mycket bestämd ton. Men vad inspirerade egentligen skribenten att starta Restauranghyfs?

– Jag tror att de flesta inom branschen någon gång tänkt att man måste skriva ner alla tokigheter som händer, och jag tog helt enkelt tag i saken över ett glas städvin.

Kändes det som en självklarhet att vara och förbli anonym?

– Ja, just nu känns det viktigt, dels är det en rolig grej att vara anonym, dels behöver ingen gäst känna sig utpekad, det är jätteviktigt.

Vad säger din arbetsgivare om att du skriver på det här sättet?

– Min arbetsgivare har humor och är ett stort fan. Jag var ärlig från början när jag märkte att bloggen höll på att bli riktigt stor, och det har inte varit några problem hittills.

Vid en närmare titt på kommentarsfältet utkristalliserar sig två personlighetstyper ganska snabbt. Vissa läsare tycker att Restauranghyfs är lysande sarkastisk, andra att det är en gnällspik som borde vara glad för att hen har gäster som betalar lönen.

Vilken typ har du mest av?

– Jag vill gärna tro att jag har flest av de som gillar mig och mina inlägg, men ibland känns det som att det är de som hatar som hörs mest. Men de har ju aldrig haft mitt jobb heller.

Vilken sorts inlägg får du mest skit för?

– Allt som har med barn att göra! Det spelar ingen roll heller hur tydlig jag är med att jag inte skyller något på barnen, det är föräldrarna som är sanslöst ohyfsade. Folk blir tokiga, och jag gillar det såklart.

Vad är värst då, elaka kommentarer på bloggen eller otrevliga gäster?

– Otrevliga gäster är alltid värst. De är ju på min arbetsplats. Bloggen kan jag alltid klicka ner.

Vad tror du skulle hända om du inte fick ventilera dig genom bloggen, en Falling Down i krogmiljö?

– Än så länge har jag inget basebollträ på min station och jag hoppas att det inte blir nödvändigt heller. Men ibland funderar jag på hur folk är funtade på riktigt. Jag hade en gäst som spottade på golvet förra helgen. Inte tror jag att han skulle få för sig att göra det på banken. Men folk släpper liksom alla hämningar på restaurang, det är som att de tror att de går in i en låtsasvärld där man får göra som man vill och där det inte finns regler.

Berätta om det värsta du har råkat ut för på jobbet.

– Det finns så många olika ”värsta”. Vissa dagar kan det värsta vara någon som berättar när jag ställer ner varmrätten att den inte kan äta det på grund av olika anledningar, eller argt konstatera det snarare. Det värsta jag kommer på nu var ett gäng äldre herrar med mycket pengar som bland annat fick mig att hämta kaffe från grannrestaurangen i spöregn istället för att acceptera att vår kaffebryggare var trasig och att vi kunde bjuda på något från espressomaskinen. Hela deras sätt mot mig fick mig att känna mig väldigt obehaglig till mods och lite som en piga.

Har du alltid velat jobba i krogbranschen?

– Ända sedan jag som 14-årig fick en praoplats på ett kafé har jag vetat om att det är inom krogbranschen jag vill vara. Jag älskar mitt jobb.

Hur är du själv som kroggäst?

– Som kroggäst är jag väldigt nöjd. Det beror oftast på att jag ser att servisen sitter i skiten och jag inte har mage att klaga på något. Visst säger jag till om det är något katastrofalt, men jag är samtidigt väldigt förlåtande med småsaker. Det är inte hela världen om mitt vattenglas är tomt.

 

Du hittar bloggen på restauranghyfs.blogg.se. Läs gärna också Björn Gadds intervju med Magdalena Ribbing om hur man bör bete sig på krogen.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!