Krognytt från andra sidan sundet – sommaren 2019

Peter Steen-Christensen 15:18 24 Jun 2019

Peter Steen-Christensen tipsar om de senaste krogtillskotten i Köpenhamn. 

Japansk gatumat
Kuma, Randersgade 35, Jagtvej 101
Det är en aldrig sinande jakt på nygamla matskapelser från hela världen som ska hottas upp och relanseras. Köpenhamnska Kuma har nischat sig på okonomiyaki – en japansk skapelse som träffades i korsningen mellan pannkakor och omelett i Osaka på 30-talet.
Från att tidigare varit en liten matkiosk med 12 sittplatser på Nörrebro har Kuma expanderat och också öppnat en större version på Randersgade på Österbro där man slipper kö ut på gatan.
Japansk gatumat är lika populärt som det är genialt och dessutom är maten på Kuma otroligt billig. Den japanska omelettpannkakan gjort på ägg och vitkål med fyllning som kyckling, bacon eller shiitake plus grönsaker och japanska såser kostar 65 danska kronor. Förutom huvudnumret serverar de ett helt gäng olika yakitori-sticks, tonkatsu och chicken nanban.

Äggxalterande nyhet
Yolkie Egg Joint, Jagtvej 76

Med klar inspiration från kaliforniska Eggslut, ett gourmet-snabbmats-koncept där ägget är den dominerande ingrediensen, öppnade Yolkie Egg Joint på köpenhamnska Nörrebro i början av maj. En meny bestående av allehanda äggsandwiches och burgare alla kärleksfullt omfamnade av estetisk tilltalande brioche-bröd. Hela dagen lång (öppet från nio på morgonen till nio på kvällen) hittar du varianter som bacon, ägg och ost eller wagyu-sirloin med chimichurri, chipotleketchup och stekt ägg eller favoriten äggröra, karamelliserad lök och sriracha-mayo i en varm brioche-bulle.

Den omtalade smörburgaren
Gasoline Grill, gasolinegrill.com

När Stockholm genom Burger Dudes arrangerar hamburgerfestival med pompa, ståt och internationella gäster är det Gasoline Grill från Köpenhamn som är dragplåstret. När Noma rekommenderar restauranger i Köpenhamn eller när Bloomberg utnämner världens bästa hamburgare så finns Gasoline Grill också med på listan. Eftersom alla dessa förmodligen förstår hamburgare bättre än vad jag gör så kan jag räkna ut att Gasoline Grill verkligen kan sitt hantverk. Ursprungligen bara inkvarterade i en gammal bensinstation i centrum, vilket man förmodligen kunde lista ut på namnet, så tog de för några år sedan Köpenhamn med storm. Nu, mer mainstream och etablerade, har de öppnat sin femte restaurang – denna gången i den nyrenoverade stadsdelen Carlsberg-byen (vilket är Carlsbergs nedlagda bryggerikvarter på Vesterbro).
Det är fortfarande en meny med fyra, lika hårtslående knockoutburgare – original, cheeseburger, green burger och deras omtalade butter burger med en klick smör på toppen. Alla till det överkomliga priset 75 danska kronor. Gott, enkelt och beroendeframkallande.

Brunch-noia
Restaurang Noi, Nobis Hotel, HC Andersens Boulevard 34
Lördagarna på Nobis kommer aldrig vara desamma. Det köpenhamnska systerhotellet till Stockholms Nobis Hotel har lanserat ett hejdundrande brunchkoncept i deras Restaurang Noi. För 495 kronor kan man festa loss på temat ”Klassisk internationell brunch med sydstatsinspiration”. Och inte nog med det. För att göra spektaklet mer prisvärt och festligt har de kastat in både en stor tillhörande dessertbuffet, tjusigt placerad mitt i lokalen, samt en aldrig sinande ström av uppfriskande cocktails. Kalla Aperol Spritz, Cava, Vermouth och tonic eller Bloody Mary’s serverat i stora pitchers hur mycket du vill under de par timmar du kan njuta av din brunch.
Namnet på hela härligheten är Bottomless Brunch och det erbjuds lördagar mellan 12 och cirkus 14.30.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Ilse Grøn Krog

Inklämt på långsidan av biografen Kaparen, vid Stigbergstorget, vätter krogen med uteservering mot Sjöfartsmuseets uppdaterade förträdgård.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!