Instagramkontot @malmösbarer: ”Jag gillar ställen där smockan hänger i luften”

11:14 5 Sep 2019

Från ingenstans dök det upp sommaren 2018. Nu, ett år senare, har följarantalet rasslat till rejält hos instagramkontot @malmosbarer som guidar dig genom Malmös ölhak. 

Att hitta ett instagramkonto som recenserar mat i valfri medelstor stad är lika lätt som att sno glass från småbarn. Men att hitta ett konto som recenserar öl, med halvmörka bilder och ibland lite sunkig stämning, är mer rare. Därför fick vi upp ögonen för instagramprofilen @malmösbarer som recenserar öl på Malmös krogar, utan undantag. 

Personen bakom kontot vill hålla sig anonym eftersom hen inte gör det för sin personliga vinning, utan mest för kärleken till den maltiga drycken.
– Att jag är anonym är bara för egen del. Jag är inte intresserad av att vara offentlig. Det är verkligen bara för att detta är en kul grej och det är absolut inte för att lyfta mig själv. Det är inte därför jag startade detta. 

Sympatiskt ändå, kan man tycka, i en samtid där vi skriker och leker influensers så fort vi får lite uppmärksamhet. Inspirationen till kontot kom istället från en vän, som fick ut mycket av att prova glass och lägga ut på sociala medier. 
– Jag blev inspirerad av en annan kompis till mig som driver ett liknande konto fast med glass. Hon reser mycket i jobbet, provar glass på olika ställen. Det finns så många som har konton med matfokus, och jag tänkte att jag inte kan göra samma sak. Men jag tycker ju om öl, så varför inte göra något med öl och samtidigt bli tvungen att se andra ställen än bara Möllan och Lilla Torg, säger den anonyme Malmöbon.

Under premiäråret har följarantalet växt till snart 1 500 följare och det märks att krogarna håller ett allt större öga på kontot för att se om det egna stället recenseras. Än så länge är det endast Plan B och Brewdog, inga liknelser i övrigt, som fått fullt betyg – det vill säga fem av fem. De förstnämnda var snabba med att uppmärksamma sina lovord i sociala medier och vips dök 200 nya följare upp. 

Kontot @malmösbarer skiljer sig från trendiga öldrickare och tyckare på så vis att det inte behöver handla om att testa en smal öl från ett lokalt mikrobryggeri. Tvärtom hyllas en klassisk stor stark och gärna lite ruffig stämning. 
– Visst, jag uppskattar en god hantverksöl också och jag förstår skillnaden mellan belgisk, tysk och svensk öl. Men det är väldigt lite som slår en iskall stor stark. Jag är ingen smakkonnässör. Det viktigaste är inte att hitta det smala, även om det är kul. Jag startade kontot för att utmana mig själv att gå till nya ställen och såklart vill man prova nya öler. Det är bara nyttigt, säger hen och fortsätter:

– Jag gillar ställen där smockan ligger i luften och att om jag går in och tar ett foto på baren så frågar de om jag är narkotikapolis. Det är det här lite hätska som jag uppskattar, men det är klart, det gör verkligen inte alla. 

På vilka barer hänger smockan i luften? 
Den känslan får man på Galla eller på Squareside. Det är prismässigt bra och en perfekt uteservering mot Södervärn om man gillar snabba bilar och bussar. 

Var hittar man Malmös mest prisvärda stor stark?
– Den kommer jag nog hitta när jag kör min Oxierunda eller någon runda ut mot Lindängen eller Nydala. Galia och Vegan Bar har rätt billig stor stark och där kommer man nog precis under 40 spänn.  Men det är inte så enormt billigt och inte så stor skillnad. Väldigt stor skillnad är det dock mellan Moosehead på Lilla Torg och Vegan Bar till exempel. Där skiljer det 30-35 spänn. Något scoop om Malmös billigaste öl kommer inte nu, men det är bara att hålla koll på min Instagram.  

Om man vill lära känna Malmö och dricka öl längs vägen, vilket är ditt bästa tips? 
– Börja på Kasai in the Sky. Där har de en fantastisk utsikt över hela stan. Man ser från Segevång till Öresundsbron och hela vägen bort till Lindängen. Man får en bra överblick. Därefter kan man ta någon av krogarna kring Lilla Torg innan man följer Södra Förstadsgatan upp och stoppar på Bullen innan man går vidare mot Möllevången och testar barerna där. Då får man ett helhetsintryck av centrala Malmö. 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna.