Hanna Oscarsson.

Drottning i baren

Peter Steen-Christensen 11:25 18 Mar 2022

Den 24 april är det dags för Bartenders Choice Awards att peka ut Nordens bästa barer, drinkar och bartenders. I år är det för första gången fler nominerade kvinnor än män och vi samlade ihop ett par av dessa superstars för att få en idé om hur branschen mår nu när den står att öppna upp igen efter ett par års motvind.

Mallory O’Meara’s nya bok Girly Drinks - A World History of Women and Alcohol - släpptes i höstas. Det är en bok som handlar om kvinnor som skapat, serverat och druckit alkohol över hela världen, genom alla tider. O’Meara menar att trots att det nu, post-Me Too, fokuseras mycket på jämställdhet och om att få kvinnor att ta mer plats i alla möjliga branscher, och speciellt i viktiga ställningar, så ”handlar det för mig om att få kvinnor att veta att de inte alls alltid är eller behöver vara föregångare, inom spriten har de alltid hört till. Det var hela poängen med boken Girly Drinks - kvinnors tid med alkohol startade för 25 000 år sedan, och jag vill få kvinnor att veta att även om det finns barriärer att bryta så har de både historia och ett arv att förvalta”.

Det handlade om att när Mallory O’Meara dök ner i cocktail- och sprithistorien så hittade hon nästan uteslutande historier av män om män, och även om kvinnorna innan prohibitiontiden tog väldigt liten plats på offentliga platser där det serverades alkohol så har mycket av dryckeshistorien skapats i kök och andra platser, där kvinnor spelat en väldigt stor roll. För många typer av alkoholhaltiga drycker som öl, vin, sake så har kvinnor haft en avgörande roll, i alla fall fram till att det blev kommersiellt gångbart. Så på Mallory O’Mearas tema vill vi göra en story om kvinnor som är med och formar svensk dryckeshistoria här och nu. Så vi inte kommer behöva någon O’Meara om 20 år för att återberätta vilken stor del dessa kvinnor utgjorde i dryckes-Sverige på 2020-talet. Men medan O’Mearas bok Girly Drinks introducerar dig för allt från drottningar till nunnor, bootleggers och bartenders, så håller vi oss till det sistnämnda. Möjligtvis bartenderdrottningar. Dessa heter Josefine Thorén som håller till på Bar Bruno i Göteborg och det är Hanna Oscarsson på Röda Huset i Stockholm. Vi ska heller inte glömma Hedda Bruce som också är nominerad och queen i baren på Tjoget i Stockholm.

Är det håll i hatten nu när vi ser fram emot en ny tid helt utan restriktioner och det återigen blir livfullt på svenska barer?
Hanna: Tror vi alla var lite nervösa som jobbar krog över anstormningen som skulle bli den 9:e, på ett nervkittlande sätt. Det lär väll hålla i sig ett tag, innan folk faller in i nya rutiner igen. Än är det ”nytt” och spännande att få vara ute senare än vad vi är vana vid.
Josefine: Det är lördag hela veckan på Bruno vilket är fantastiskt roligt! Våra gäster är helt magiska och skapar en otrolig atmosfär.

Har pandemin varit jobbig för er, och vad har ni saknat under den här tiden som varit?
Hanna: Självklart har den varit jobbig. Finns nog få som säger annat. Jag har saknat det sociala, krogar som har fullt. Hoppandet mellan barer och restauranger, där vi skickat gäster mellan varandra. En arbetsplats full med folk och puls av nöjesliv. Finns hur mycket som helst jag skulle kunna säga här. Samtidigt som pandemin har lärt mig mycket. Jag har omvärderat en hel del saker, både privat och yrkesmässigt.
Josefine: Det har varit jobbigt att inte kunna träffa alla mina vänner och min extra familj som bor runt om i världen, det har jag saknat.

För första gången är det fler kvinnor än män som är nominerade i BCA, betyder det överhuvudtaget något längre i ett land som Sverige?
Hanna: Klart det gör! Det visar på att vi har starka kvinnor i branschen likväl som vi har duktiga killar.
Josefine: I ett fortfarande ojämställt Sverige är det jätteviktigt. Trots att vi uppenbarligen är j*vligt duktiga så är det fortfarande en mansdominerad bransch där det framförallt blir extra tydligt i chefspositioner. Att tre kvinnor står som nominerade ger förebilder och hopp för unga kvinnor som vill bli bartenders. Det är stor skillnad idag jämfört med för tio år sedan, men det är långt ifrån jämställt. Förhoppningsvis slipper nästa generation uppleva ojämställdhet, men det går inte utan vilja till förändring.

Hur viktigt eller kul är det att bli nominerad som en av Sveriges fem bästa bartenders?
Hanna: Både kul och viktigt. För mig är det ett kvitto på att jag jobbar på rätt sätt. Att bli nominerad för andra året betyder massor. Jag lägger ner otroligt mycket engagemang i det jag gör och det är inte alltid jag har självförtroende nog att ge mig själv den bekräftelsen.

Ni har såklart varit med ett tag, hur är man som person, och vad gör man för att hela tiden hålla sig på toppen, för att hela tiden fortsätta jobba kvällar och få bartenderyrket till att fortsätta vara roligt och utmanande?
Hanna: Jag har alltid haft ett tankesätt att jag ska fortsätta utvecklas. Att så länge jag känner att jag utmanas och sätter mig i situationer där jag utvecklas, då gör jag det bästa utav min yrkesroll. Med det kommer mycket annat. Det får mig att  inspireras, det får mig stimulerad, håller mig ödmjuk och det får i sin tur, mitt yrke till att fortsätta vara roligt.
Josefine: Det härliga med vår bransch är att det finns alla typer av personligheter! Jag själv drivs av glädjen från mötet med människor och det stora utrymmet för kreativitet. Att fortsätta utbilda och utmana sig själv gör att man fortsätter framåt. Jag brukar tänka att det alltid finns utrymme för förbättring, men med det sagt får man inte glömma att klappa sig själv på axeln och vara stolt över sin framgång. Det finns få yrken jag testat som är så roliga och utmanande som att vara bartender, ingen dag är den andra lik och det finns som sagt alltid mer saker att lära. Att jobba nätter är perfekt för mig då jag älskar att hitta på saker på dagarna när det är ljust ute!

Var hittar ni inspiration till att ligga i framkant bland landets bartenders?
Josefine: Den bästa inspirationen får jag faktiskt när jag är ute i naturen eller kör hoj och låter tankarna vandra helt fritt. Som jag nämnde innan är det viktigt att fortsätta utbilda och utmana sig själv för att ligga i framkant.
Hanna: Precis som jag nämnde innan. Jag jobbar efter att alltid fortsätta utvecklas. Jag ser upp till många i branschen och söker inspiration i andras utveckling. Detta resulterar naturligt i att man drivs framåt.

Vad serverade ni mest 2021 och vilken trend är det som växer i år?
Hanna: Handsprit. Nä men skämt åsido så har det varit förvånansvärt populärt med cocktails överlag under pandemin. Det har inte varit helrör på nattklubb som pengarna gått till, som normalt sett. Trender som växer är fortfarande hållbarhet. Närliggande kultur och råvaran. Vilket känns helt rätt. Ett område som vidare måste få fokus och utvecklas.
Josefine: Jag serverade troligtvis mest Pennegroni som är en av mina signaturdrinkar. Våra fina gäster skvallrar ofta för sina vänner om Pennegroni så den är en storsäljare hos oss. Jag tycker att vi har så mycket duktiga bartenders med coola, unika idéer så jag hoppas se fler och fler skippa trenderna och istället köra sin egna grej. Sen är också min förhoppning att hållbarhetstänket ska fortsätta genomsyra cocktailscenen, men då som standard och inte en förbipasserande trend.

Läs även: Här är de nominerade till BCA 2021.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2022.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!