Några kilometer strax öster om Fårösund ligger det cirka 165 hektar stora området vid namn Bungenäs. Denna halvö har, förutom trevliga matupplevelser och vackert vatten i lagunliknande ansamlingar, kommit att bli uppmärksammad som en av Sveriges mest fascinerande arkitekturupplevelser. I höstas mottog Skälsö Arkitekter, som ansvarar för utformningen av området, både Villa Priset och priset ”Ung Svensk Arkitektur”.
Bungenäs är ingen annan plats lik. Fram till år 1963 fanns här ett kalkbrott. Kalkladan, som idag utgör en populär restaurang, rymde då flertalet kalkugnar och matsalen utgjorde matsal åt de ca 200 kalkarbetare som arbetade i brottet. På grund av halvöns geografiskt lägliga placering intill Östersjön kom området istället att bli ett militärt övningsfält. När militären lämnade området var det under många år stängt – ända tills området köptes av entreprenören Joachim Kuylenstierna.
Bungenäs såg då helt annorlunda ut, och vi tidpunkten fanns det redan initiala planer på hur området skulle bebyggas: ett mer klassiskt fritidshusområde med vita likartade hus. Joachim hade en annan dröm. Han fick, tillsammans med arkitekterna Daniel Heilborn och Erik Gardell, i samarbete med Region Gotland förtroendet att göra en ny detaljplan för området. Gemensamt började de forma Bungenäs till den plats vi känner idag.
Skälsö Arkitekter är resultatet av detta projekt och grundades med en vision om att göra något annorlunda. Ända sedan start har deras filosofi varit att låta byggnader underordnas naturen. Detta var och är oerhört väsentligt för just Bungenäs. Många av de nya hus som finns har utformats i bunkrar och andra kvarlevor som fanns kvar sedan kalkbrottets och militärens tid. Lisa Ekström, arkitekt på Skälsö Arkitekter, säger att det är en extra intressant tanke i detta fall med hänsyn till att platsen på många sätt är artificiell och är fantastisk just för att den påverkats av människan över många år:
– Vi valde att bevara landskapet så som det ser ut, med all den historia den bär på, och därmed utnyttja befintliga delar, befintliga träd och byggnader. Det gjorde vi exempelvis genom att helt enkelt rusta upp kalkladan, matsalen och de gamla bunkrarna snarare än riva ner och bygga nytt.
Det var tidigt i processen viktigt att få både Gotlänningar från norra Gotland och representanter för Region Gotland med på noterna, och det var inte alla som var positiva till utvecklingen av området. Efter att militären lämnat Bungenäs och Fårö var ekonomin ansträngd med en ökad arbetslöshet som följd, och de norra delarna av Gotland var inte på långa vägar lika eftertraktade som de är idag. För Erik och de andra arkitekterna på Skälsö Arkitekter utgör identitet en central del av en plats.
– För oss var det oerhört viktigt att det fanns en tanke om en ny identitet för Bungenäs redan från start. En identitet för en plats ska tillåtas växa fram organiskt. Det är mycket mer hållbart än att bygga färdigt något som man sedan ska skapa historien till.
Verksamheter som fokuserade på andra värden som umgänge, matupplevelser och konst blev därför tidigt centrala för Bungenäs, vilket säkert många som besökt Bungenäs nu kan skriva under på. Gotländska byggfirmor och partners har sedan starten använts för att ge tillbaka till ön och samtidigt bygga kulturen runt platsen. En liten bunker vid namn byggnad 8 och jättebunkern Udden 6-7, som renoverades om till ett lyx-fritidshus, togs tidigt fram för att tydligare visa vad området skulle bli. Den sistnämnda utgörs av tre våningar bunker under marken samt en tillbyggnad även ovan jord och har mottagit uppmärksamhet över hela världen.
”När bunkern köptes var den helt vattenfylld, och man fick vada runt därinne. Det var nog aldrig någon tidigare, åtminstone inte i Sverige, som hade tömt en bunker på det sättet.”
Det var i samband med bygget av Udden 6-7 som arkitekturbyråns kontor öppnade inne i Visby. Den initiala medlemmen Daniel slutade och Joel Persson kom istället in i bilden. Idag är de sex arkitekter som jobbar med Bungenäs, andra hus på Gotland och diverse projekt i Stockholm där de sedan ett år tillbaka öppnat ytterligare ett kontor.
De berättar att de tror att nästan alla nu är glada att planerna runt Bungenäs gick igenom, och även andra orter i Sverige har intresserat sig för hur Bungenäs nu byggts upp. Den noga utformade detaljplanen styr numer hela området och vart hus får byggas. Den tog många år att förverkliga, men ser i dag till att allting håller ihop:
– Man vet att om man skaffar ett hus på Bungenäs är det såhär området kommer att vara. Du ska inte kunna bygga ett hus utan att anlita en arkitekt. Det är en av anledningarna till att detaljplanen är så noga utförd. Det finns dock också en tanke om långsiktighet. Ingen av oss tror på att man kan skapa ett framgångsrikt stadsbyggande på kort tid, utan att saker måste få ta tid. Därför är tanken att det bara ska säljas cirka fem till tio tomter varje år. På så vis låter vi det växa fram över en trettioårs period snarare än på tre, förklara Lisa.
Är detta, och det faktum att de hus ni ritar ska underordnas naturen, båda exempel på saker ni eftersträvar i allt ni gör?
– Ja, på sätt och vis, säger Lisa. Vi försöker alltid anpassa oss till platsen där vi bygger och försöker verkligen ta tid på oss att förstå den. Det är också viktigt då andra människor som inte bor där ska kunna känna att de också är välkomna till platsen, vilket har varit oerhört viktigt i fallet om Bungenäs. Exempelvis får man inte markera sin tomtgräns. Man får inte heller köra bil inne på området.
Erik fortsätter och berättar att det också varit oerhört viktigt för dem att kunna arbeta nära alla de andra parter som är viktiga för ett hus: byggfirmor, ståltillverkar, fönster- och glasföretag med flera.
– Man märker det i en större stad, att folk kan förbruka relationer på ett annat sätt. Man kan vara väldigt jobbig mot en smed eller dylikt. I och med att allting är så mycket närmare och mindre på Gotland kan man inte riktigt göra det, man måste reda ut saker. Det kan ju vara jobbigt också, men relationer leder till ett bättre resultat. Vi är väldigt intresserade av hur andra jobbar.
Hur många hus är tänkta att byggas på Bungenäs?
– Idag är det ungefär 30 hus på området. Totalt i detaljplanen finns 130 tomter utritade. Sannolikt kommer det däremot totalt att bli ca 80 hus.
Slutligen, vad vill ni säga till sommarens Gotlandsbesökare?
– Om ni tänkt åka till Bungenäs – ta er tid att ta ett större varv. Åk inte bara till Kalkladan och ät lunch för att sedan gå till bilen. Ta ett varv runt hela halvön och titta, det är värt det. Det är en oerhört vacker plats.