Jay Fu

Redaktion 16:40 13 Feb 2013

Fastän av understruket amerikanskt och asiatiskt ursprung känns det tryggt svenskt att besöka Jay Fu. Inte för att vi vet vad vi får – krogen överraskar gång på gång – utan för att maten och servicen på det hela taget är riktigt bra. Om man vill käka i en miljö som är lika schizofren som maten är det definitivt hit man ska styra kosan. Inredningen är både visuellt uppiggande med neonblå väggar, samurajer och cowboys, samtidigt som den är sofistikerad och behaglig. Ett koncept som tydligen går hem, för stället är fullt och vi får gott lov att käka i baren. Men här sitter vi bra. I centrum. Bra spanläge. Småsnackar med personal. Konstaterar att de är uppenbart kunniga och omsorgsfulla utan att för den skull vara smöriga – en inte alltför lättfunnen balansgång på många krogar.

Har man fet plånbok och vill bränna 320 kronor för en förrätt, är det en god idé att välja en kombotallrik – ett underbart hopplock makirullar, tempurafriterade räkor, oxfiléskivor med gåslever och asiatiska krustader. En mycket imponerande helhet, så tjusigt, så gott. Bland varmrätterna är det en ännu bättre idé att ge sig på ”Turn on, tuna in, drop out”, vilket på svenska betyder ungefär grillad tonfisk med pocherat ägg, sparris och rökt potatispuré. Perfekt grillad, härligt rökig och mycket välsmakande. Eller ”skitgott” som vi mumlar till varandra mellan tuggorna. Waldorf Astoria heter nästa anrättning och är inte fullt lika imponerande. Tillbehören Waldorfsallad, tryffelemulsion, portvinsdressing och hash brown är inga konstigheter, men själva kalventrecôten känns något blek och är inte alltför saftig. Efterrätterna är däremot en skön tröst. In kommer ett smörgåsbord av sorbet, maräng, mazarin, choklad, banantempura och färska bär. Allt perfekt avvägt i smak, temperatur, konsistens, färg och form. En kaffe på det och man är inte den som gnäller.

Jay Fu är och förblir en av de mest intressanta krogarna i Uppsala. Det är kreativitet, leklusta och matbegåvning på hög nivå. Vissa rätter är dock i dyraste laget och ett och annat frågetecken gör att det inte kan bli full pott. Däremot vill vi lova att ytterst få kommer att lämna Jay Fu missnöjda eller uttråkade. Och det är ett gott betyg.

Adress: 
St:Eriks torg
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-fre från 17
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer