Afrika till Stockholm

13:32 8 Jun 2023

I sommar öppnar ytterligare en ny krog i det växande Slakthusområdet. 

Kommande Restaurang Afrika samlar tre olika afrikanska matkulturer under ett och samma tak. Detta till rytmerna av allt från afrobeats och sydafrikansk house till oldschool hiphop.

Restaurang Afrika är den senaste i raden av restauratörer som kommer att fylla Hus 26 i de gamla Slakthushallarna, och krogen ligger precis intill såväl Adam & Albins Solen som Hosoi, Stockholm Roast och Bar Montan.
– Vi öppnar upp med ledorden ”Kärlek och respekt” och här är alla lika välkomna. Detta blir en plats där afrosvenskar kan känna sig lite extra hemma, för att väga upp lite mot hur historiken från Stockholms krogliv ser ut, säger Vera Matthews, operativ chef på Afrika.

Precis som namnet antyder kommer restaurangen att präglas av en tydlig afrikansk identitet med färgstarka mönster och en hög puls där musiken får ta stor plats.Tre afrikanska matkulturer samlas här och krogen erbjuder rätter från öst till väst. Swahili Streetfood kommer att representera Kenya, kokboksaktuella Ker Mbissane representerar Senegal och Eri-Ethio Taste kommer att servera eritreansk och etiopisk injera.

Även drycken som serveras kommer till stor del från afrikanska producenter och restaurangen förvandlas under kvällstid successivt till en barklubb med afrikanska rytmer. Utöver musik kommer det att erbjudas kultur i form av konst och poesi samt stand-up, föreläsningar och inspirationstalare.
– Afrikanska restauranger har varit underrepresenterade i Stockholms krogvärld. Med Afrika vill vi skapa en stark community och även hylla den afrikanska mat- och musikkulturen och göra den tillgänglig för fler. Och vi känner att Slakthusområdet är helt rätt ställe för att kunna förverkliga den här visionen, säger Rukia Mazera, grundare till Swahili Streetfood som alltså är en del av Afrika.

Hus 26 är en del av Slakthushallarna som i sin tur är en samling industribyggnader från 1912. Dessa binds samman av Förbindelsehallen och  utgör vad man kan kalla hjärtat i Slakthusområdets nya satsning på mat, kultur och upplevelser.
– Vår vision för Hus 26 i Slakthushallarna har varit att samla aktörer som har ett driv och en passion för att skapa något alldeles unikt. Och det ser vi nu när Afrika öppnar sida vid sida med Adam & Albins nya restaurang Solen, lyssningsbaren Hosoi och Stockholm Roasts nya Bar Montan. Vill man äta och dricka gott eller lyssna på musik i en helt magisk miljö så är det Slaktis man ska åka till, säger Mattias Roussakoff, Leasing Manager Food & Beverage på Atrium Ljungberg.

Restaurang Afrika öppnar i mitten av juni och håller därefter öppet för lunch och middag. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!