Foto: Andreas Johansson.

Solen går upp i Slakthusområdet

11:49 11 Apr 2023

Adam och Albin står redo att låta det soltörstande folket fukta sina strupar.

Solens mat var ett program på Sveriges Television där Bo Hagström reste runt i Italien, petade lite på parmesanostar och lagade lite mat. Allt slutade som det nästan alltid gör, det vill säga med att Bo släppte en Bag In Box under namnet Solens vin. 

Ingenting kunde nog vara längre ifrån den tolkning av Solen som kockduon Adam och Albin gör i Slakthusområdet. Det enda som tangerar Hagström är förutom namnet att viss inspiration hämtas från soldränkta Neapel. Men lika mycket influenser är hämtade från destinationer som Tel Aviv, Oaxaca och inte minst Santa Fe.
– Menyn består av vad vi i köket skämtsamt kallar “solens mat”, en samling av de bästa rätterna vi inspirerats av från våra många resor söderut och skapat enligt vår egen prisma, säger Albin Wessman.

På Solen kombineras vedeldat, kolgrillat och den klassiska öppna spisen för att ta fram olika smaker och texturer. Menyn består av olika typer av smårätter, sprödbakad pizza, handgjord pasta, hängmörat kött, mycket grönt och bakverk.
– Alla våra restauranger, från Adam/Albin, Ön och Misshumasshu, har varit drömprojekt utifrån sina olika koncept och gastronomiska ambitioner. Drömmen kring “solens mat” har länge varit med oss och när vi såg lokalen i Slakthushallarna visste vi direkt att det var dags, säger Adam Dahlberg.

Begreppet “Solens mat” är som ni märker själva tämligen brett. Är det för att ni inte riktigt har bestämt er, eller finns det någon annan tanke bakom?
AD: Haha, ja det är genialiskt. Det började faktiskt med att vi såg lokalen och såg potentialen i den. Vi ville göra en typisk Los Angeles-krog som vi inte riktigt känner finns i Stockholm, men det var lite svårt att sätta namn på den typen av gastronomi. Det finns absolut en blinkning där till Bosse Hagströms program, även om det var 100 procent italiensk mat.

 

"Det liknar ingenting vi har gjort tidigare"

 

Ni kokar istället ihop en salig blandning av mexikanskt, italienskt och mellanöstern. Hur knyter ni ihop den säcken?
AD: Misshumasshu är egentligen också en lika salig blandning, men den röda tråden är väl jag och Albin. Det som är roligt med Solen är också att det är en mat vi har längtat efter att få laga. Det liknar ingenting vi har gjort tidigare. 

Ni har erfarenhet av att driva såväl fine dining på Michelinnivå via närmast festivalstämning såsom det var på Ön ända ner till en ramendisk belägen i en foodcourt. Var på spektrat befinner sig Solen?
AD: Solen är den folkliga, lättsamma och tillgängliga krogen som du ska kunna gå till flera gånger i veckan. En pizza ligger liksom på under tvåhundra spänn. Vissa delar kanske påminner något om Ön på det sättet, och det var nog framgången där som gjorde att vi fick självförtroende att öppna den här krogen.

Mitt i lokalen tronar en öppen eld och det är första gången Adam och Albin kommer att jobba med grundelementet på det här viset. 
AD: Dels är det självklart en trivselfaktor. Men sen finns det matlagningstekniska uppsidor också. Ska du göra en enkel köttbit tillför det absolut något att kunna använda den öppna elden. 

Solen ligger i Slakthusområdets nya satsning Hus 26 som är en samling industribyggnader med anor från 1912. I samma komplex huserar även Hosoi samt Stockholm Roast som utökat sin verksamhet med restaurang, vinbar och bageri. Byggnaden kommer successivt fyllas på med fler restaurangaktörer, men Adam och Albin är ändå en form av pionjärer. 

Hur känns det att vara först här? Hade det inte varit enklare att hoppa på tåget när det redan fått styrfart? 
AD: Det är många som har sagt det, att vi ska akta oss för att vara först. Men vi har hela tiden haft ambitionen att om vi ska göra något här i området ska det vara så pass bra att vi själva drar folk hit. 

Fördomen säger lite att man åker hit antingen för att festa eller kolla på fotboll. Vilken av dessa målgrupper ska ni försöka attrahera om någon?
AD: Vi vill dra hit en ny, genom att skapa en krog som är värd att besöka "bara" för att äta på. Självklart får fotbollsgänget och klubbpubliken äta här också. Det är väl toppen om de äter innan de festar, då klarar man sig längre. 

Hur kommer ni att jobba med de andra aktörerna i området?
AD: Hosoi, Stockholm Roast och Fållan har vi redan etablerat samarbete med. Vi kommer nog att göra grejer tillsammans redan till sommaren. 

Här ramlar Albin Wessman också in i intervjun efter att ha fiskat upp lite grejer på Misshumasshu. 

Det har varit ett himla kraxande kring finkrogens framtid under en ganska lång tid nu. Hur går det för er stjärnkrog?
AD: Det går bra, tycker jag. Vi har haft ett ganska bra år och tycker själva att vi är bättre än någonsin. Den där stjärnan var väldigt passande att få och vi känner oss rätt tillfreds med en stjärna. Vi kommer absolut att fortsätta utveckla den men inte för att jaga fler stjärnor.

Hur har det gått att rekrytera personal hit till Solen? 
AD: Det har varit svårare än vad man tidigare är van vid. 
AW: Vi har haft rätt mycket folk som har gått mellan våra krogar genom åren och har byggt upp ett rätt bra nätverk på det sättet. Det är också ett par tidigare anställda som kommer tillbaka nu när vi öppnar en ny krog, vilket är superkul.  

Invigningsfesten ligger precis runt hörnet, närmare bestämt samma dag som vi trycker detta nummer. Hinner ni klart tills dess? 
AW: Det gör vi absolut. Det är alltid stressigt att öppna en krog, men det vi slipper nu är byggstressen då allt är så pass bra i fas.
AD: Vi har pratat om mitten av april i över ett år nu och det kommer vi att hålla.
AW: Till och med leveranserna har funkat den här gången. Det har hänt att man stått utan stolar dagarna innan öppning eller inte haft något fungerande vatten i köket.
AD: Just nu har vi i och för sig inget vatten i köket. 
AW: Nej det är en mindre kris absolut men det löser vi sen.

Solen öppnar den 14 april. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!