Christian Olsson cch Kristofer Sandströms Vassa Eggen har sedan starten 1999 växt till ett litet imperium med krogar i Göteborg, Sundsvall, Malmö och Helsingborg. De senaste satsningarna har dock skett i Stockholm. Nyligen öppnade de delin Albert & Jacks, i hörnet Engelbrektsgatan/Birger Jarlsgatan, där de kränger riktigt goda smörgåsar (även om baguetten med pekinganka, som jag suktat så efter, var slut igår när jag var där). Vassa Eggen har också fått sig en ansiktslyftning. I den nya loungen serverar man numera smårätter under namnet ”bites”, till överkomliga priser. Det är briljant. För 45 kronor får man ett ”ålagille” bestående av ägg, ål, ost och kavring. Visserligen en mikroskopisk rätt, men ett bra alternativ till en skål oliver eller ett glas jordnötter. Och ett bra sätt för flickan med svavelstickorna att få sig ett smakprov från den riktiga menyn.
En riktig hardcoremiddag kostar desto mer. Men Vassa Eggens kök och service är numera i toppform. Kalvkinden och korven, brässen med kantarellera, samt marulken, med sin bouillabaisse, fänkålskräm och gröna bönor är tre dragplåster på menyn, även om det lilla plommonet som någon fyllt med roquefort kanske är allra charmigast, i all sin enkelhet.