Det har tisslats och tasslats kring den nyöppnade tapasbaren som ligger på samma gata som Götas och Kafé Marmelad. Det har tagit lång tid att få upp portarna, men när vi kommer förbi en fredagskväll är det mer eller mindre fullsatt.
Blandningen av Majornaklyschorna (ni vet vad vi menar), små barn, unga och gamla gör att det känns som en riktig kvarterskrog. Men i ett annat land. Det är liv och rörelse och personalen springer in och ut genom dörren som leder in i den minimala baren där tapasrätterna läggs upp och skickas ut i ett högt tempo. Vi har tur som får ett bord, tyvärr precis vid ingången så det blir lite dragigt emellanåt. Men det blir varmt ändå så småningom, både temperatur- och stämningsmässigt.
Urvalet av tapasrätter är lite förvirrande, men vår servitör leder oss igenom och rekommenderar sina egna favoriter. Det är kvick, rolig och frispråkig service och medan vi väntar på maten blir vi rekommenderade att ta ett glas cava. Sagt och gjort. Brödkorgen och aiolin är faktiskt helt lysande. Resten är både högt och lågt, bäst är ankleverterrinen med sherryreduktion som åtföljs av ett glas av samma sherry. Boquerones på strömming med blomkålspuré och hallonsås (!) är också väldigt gott, men det är en smak man måste lära sig att tycka om. Tillsammans med det nybakade brödet balanseras den syrliga fisken och alla smaker kommer till sin rätt. Chevichen på pilgrimsmusslor hade en twist med ananas, men tyvärr dominerar ananasen alldeles för mycket och smaken av pilgrimsmusslan faller nästan bort helt och hållet.
Tapasbarens vinner allt på atmosfären. Det är charmigt, trevlig personal och en avslappnad stämning. Ett par timmar med mat och dryck som inte skadar plånboken allt för mycket blir en perfekt start på kvällen, eller ett perfekt avslut för den delen. Att det ligger i Majorna kan ju ses som ett minus om man bor på andra sidan stan, men man får helt enkelt se det som den billigaste trippen man kan ta till Spanien. Om man bor i Majorna är det bara att gratulera. Er stadsdel har blivit bättre.