
Det är alltid lite känsligt att prata om trender inom mat och krogar. Bara för att en kock någonstans smyger ner en klick wasabi i potatismoset så tolkas det av vissa som att det helt plötsligt är en trend som sveper över landet. Dessa små detaljer är inga trender, de är isolerade experiment. Men den senaste trenden som faktiskt sveper över oss just nu i Skåne och Köpenhamn är brasserietrenden. Kockar med stjärnbakgrund startar enkla krogar med enkel mat och enkla priser - helt utan krusiduller. Naturligtvis utan slask och slarv, en närmast fascistisk precision är något varje toppkock alltid har i ryggmärgen.
Den senaste krogen i den här vågen är Svea Bar & Bistro på Gamla Väster. Tidigare låg här cajunkrogen Louisiana som mot slutet kändes trött och mörk. Gänget bakom Svea har nu släppt in ljuset och alla som älskar finare svensk husmanskost har fått ytterligare ett stammishak.
Den enorma U-formade bardisken har potential att bli stans mest nedslitna, mycket på grund av de generösa bartallrikarna och det sällsynt kvalitativa utbudet av öl och vin på glas. Prova gärna ett glas rött från den lilla regionen Yecla i Spanien, eller fråga efter en mogen Bourgogne, chanserna är stora att du får något överväldigande bra. Beställer du mat i bistron kan du vara säker på att du får precis vad som står i menyn, inga kryptiskt kvasipoetiska gissningslekar här inte. En torsk är en torsk och ett ankbröst är ett ankbröst. Med potatis och grönsaker. Så långt skiljer sig inte Svea från alla andra krogar runt Lilla Torg. Skillnaden är att råvarorna är goda och tillagningen är perfekt - något du sorgligt nog inte hittar alls just nu i det här området.
Det är helt enkelt inte möjligt att bli besviken på kvaliteten i förhållande till priset på Svea. Men vill man ha sprudlande fantasi i kombination med perfektion får man gå till en annan krog, en krog som inte kallar sig för en enkel bar med tillhörande bistro.
Öppet: mån-tors 11.30-23.00, fre 11.30-01.00, lör 17.00-01.00.