
Foto: James Holm
Slut ögonen och tänk på thai. Vilka bilder kommer upp i ditt huvud? Söta plasthundar, drakar, kinamattor brännmärkta av cigaretter, plastblommor, pling-plong-musik och en buffé med kokosmjölk, kokosmjök, kokosmjölk och kokosmjölk?
Att döma av svenska thai-restauranger blandar sydostasiater sina frukostflingor med kokosmjölk.
Och thai-genren är, liksom Kina-krogarna, cementerad i vårt land. Om man inte följer gängse norm att spika upp risbollar med drakar eller anställa servitriser i Lotus-ställning finns det ingen chans att klara sig. Thai- och kinakrogarna behandlar oss restauranggäster som turister. Man skulle kunna gå in blind och känna igen en av dessa krogar på direkten. Tills nu. Nu har lilla thai-restaurangen Spice öppnat upp vid Kungstorget. Precis bredvid Tranquilo.
Spice är inte att förväxla med någon annan thai-restaurang. Spice tänker mer som en vanlig modern krog, tänker mer på upplägget, hur rätterna serveras och i vilken miljö. Inredningen är mer modern och flörtar inte obehindrat med någon klyschig fond vi har av Asien. Och tack och lov för det.
Menyn är lite mer traditionell: Tiger-räkor, fläsk- eller oxfilé och kyckling är köttsorterna man kan wooka i röd eller grön curry eller sweet chili-sås. Men Spice är också lite koko, nyskapande på ett bra sätt, serverar till exempel ett torn av kokosplättar. Bara det är väldigt roligt.