De finns överallt, kvarterskrogarna. Med brandade ölunderlägg, en lukt som minner om tiden innan rökförbudet och en lokal alkoholist. Du nickar hej åt bekanta ansikten och bartendern häller upp ett glas innan du öppnat munnen.
Han vet att du var på en misslyckad dejt i förrgår och att tanten i hörnan har en sonson i England som aldrig hör av sig. Ett rum som samlar misslyckanden och bedövar alla grannars sorg med alkohol. Aldrig en plats för god middag. Men det finns några få kvarter som förgyllts med en kvarterskrog som är precis tvärtom. På Gamla Väster ligger mysiga Siesta. Här är menyn prestigelös men lockande en fredagskväll, som en toast med färska kantareller, pilgrimsmusslor som vilar på en tryffelrisotto eller långkokt anklår. Krogen har funnits i många år och har, namnet till trots, inget som minner om Spanien bland rätterna. Det är snarare så att de gjort sig kända för sin uppiffade husmansmeny och Janssons frestelse är ett stående inslag. Vi äter bland annat höstens bästa dessert hittills, variationer på billingeäpplen med ceylonkanelglass. När vi lämnar kullerstenskvarteren står dörren öppen till den lilla krogen på hörnan och ett myller av pigga människor och skålar i rödvin.