Sedan nyöppningen av Savoy Grill har vi gått förbi flera gånger och kastat lystna blickar på menyn. Nu har det äntligen blivit dags att se vad den uppdaterade klassikern går för.
Lokalen går i blekt lindblomsgrönt och mörkt trä. Den är vacker och luftig och osar av svunna tiders glamour. Det osar också svagt av kolrök och öppen eld, då köket är öppet mitt i lokalen. Ibland kan det bidra till en viss stickande känsla i ögon och näsborrar, men på Savoy Grill har de lyckats hålla sig på den behagliga och aptitretande sidan. Vi beställer in en dagens drink (95 kr) som är en snyggt avvägd whiskey sour, och studerar menyn.
Förrätterna andas fransk finbistro men piggas upp genom inslag av sydeuropa och sydamerika. Vi väljer burgare med confiterat anklår och foie gras samt ceviche, båda 125 kr. Burgaren, eller snarare burgarna då det är två stycken sliders, serveras på träplanka. De är vansinnigt goda och anklåret är saftigt och trådigt på det allra bästa sättet, och passar utmärkt att dela på två personer tillsammans med varsin öl. Cevichen är inte den vackraste maträtt vi skådat, men är frisk och elegant med tärningar av tonfisk och syrligt grönt äpple mot sesam som ger rätten stadga och djup.
Varmrätterna är påtagligt köttiga, faktiskt hittar vi inte ett enda vegetariskt alternativ. Snopet. Vi beställer en 250 grams ribeye (245 kr) och en torskrygg (225 kr). Alla tillbehör kostar mellan 25-45 kr, och vi bestämmer oss för att dela på några olika. Köttet är grillat till perfektion men torskryggen är tillagad snäppet för hårt, och blir stabbig och kompakt istället för mjäll och len. Vi får hjälp av en kunnig servitris att välja vin, och hon serverar oss en slurk av ett par olika så att vi får en perfekt matchning. Personalen är överlag väldigt kvicka och kunniga. Skräcken på ställen som detta är alltid att personalen ska kännas snobbiga, men de är hjälpsamma utan att det någonsin blir mästrande.
Dessertmenyn ser vid första anblick ganska oexalterande ut. Det är trötta och uttjatade krogklassiker som pannacotta och chokladfondant som bjuds. Trots mättnaden efter vår stadiga middag beställer vi in en pannacotta (95 kr) att dela på, och den ska visa sig vara alldeles utsökt med en kompott på blandade sommarbär som sidekick.
Savoy Grill bjuder inte på många överraskningar, men håller en hög nivå som hjälps upp ytterligare av den trevliga och kunniga personalen. Så länge de kör en meny helt utan vegetariska alternativ har de inte vår fulla tillit, men vi hoppas att det ska ändras. Upp till bevis.
Adress:
Norra Vallgatan 62
Telefon:
040-664 48 80
Hemsida:
Öppettider:
Mån-fre 11.30-01, lör 17-01, sön 17-23
Stad:
Lokal:
Typ av ställe: