Foto: Thomas Wal
Den nya krogen Oceanen är ett tecken i tiden där det ligger i Majornas gränstrakter. Stigbergstorget håller på att förändras, långsamt kryper Långgatornas krogliv upp för Stigbergsliden.
Vädret är strålande så vi sätter oss på den mysiga uteserveringen med varsin standardfatöl. De övriga gästerna är ungefär samma typer som brukade hänga på Majornas fritidsgård för ungefär 20 år sedan. Det går en katt på borden. Stämningen är avslappnad. I huset finns det massa replokaler och studios, ett gränsöverskridande etno-jazzband hörs ut på gården. För vissa kan det vara grädden på moset – för oss är det plågsamt när bandets musik skär sig med den från Oceanens egna högtalare.
Rätterna som serveras är i mellanklassen, ganska billigt och inte så stora portioner, vi tar fyra att dela på vilket visar sig vara en för mycket.
Här serveras franska klassiker. Vi börjar med en galette, en matigare sorts crêpe. Det är en standardsak med lite syrligt bröd. Det godaste är den rinniga äggulan på skinkgaletten som är rätt spröd. Men det blir tyvärr lite sämre när vi kommer till de andra rätterna.
Först får vi en Cassoulet, en sydfransk gryta med vita bönor, confiterat anklår, fläsklägg och korv. Men det enda vi ser i grytan av köttet är fläsklägget. Grytan smakar faktiskt vanlig ärtsoppa och kunde lika gärna sålts som det. Vi bjuds också på två korvrätter där korvarna smakar, speciellt mergez-korven där fettet rinner ut sådär härligt. Couscousen till den ena är dock amatörmässigt klumpig.
När vi går tittar kyparen ner i backen och säger av någon outgrundlig anledning: ”Det är kanske inte den bästa restaurangmaten, men det funkar”.
Nej, det var inte så bra mat tyvärr. Men åtminstone okej pris för en bukfylla på en trevlig uteservering.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2014.