Restaurang Fatima

Redaktion 11:40 25 Mar 2015

rest_fatima_gbg_twal.jpg
Foto: Thomas Wal

Fatima, som ligger runt hörnet nerför Stigbergsliden och in på en bakgård, är inte helt lätt att hitta. Det finns en avhämtningslucka mot Oskarsleden, men du vill gå in på gården och sätta dig i restaurangen, som känns som ett vardagsrum i Tanger, med vackert marockanskt kakel.

Just nu är det bara ett till sällskap i det lilla rummet, några marockanska damer som ätit upp och pratar med ägarinnan. När kvinnorna går pustar ägarinnan ut och berättar att marockanska damer är de svåraste gästerna, nu var det som att ha fyra svärmödrar på besök: ”Nej, du kan inte ha lagat den här maten, det måste varit din mamma.” Restaurang Fatima har just gått igenom ett eldprov och klarat det.

Vi får in privatimporterade fantastiska små skära oliver medan vi väljer från menyn, som är skriven på väggen. Lammtaginen är slut, snart samma sak med fisken. ”Lammet brukar ta slut strax efter lunch”. Det blir kycklingtagine och Kefta Sandwich, trots att det finns veganska alternativ. Tagine heter den nordafrikanska lerkrukan som känns igen på sin karaktäristiska skorsten. Formen gör att den stigande ångan droppar ner igen och håller maten fuktig.

Kycklingen är helt fantastiskt tillagad och faller isär bara vi tittar på den. Den serveras med ”Fatimas egen curryblandning”, rotsaker och couscous. Keftan kommer i bröd med pickles och het sås, tillsammans med sjukt spröda pommes. Konceptet känns som en nordafrikansk hamburgartallrik och är vansinnigt gott med de syrliga biffarna. Kefta/köfte är en kryddblandning som finns runt hela Medelhavet men tankarna går främst till Turkiet. Maten serveras tillsammans med en extrasås, baserad på koriander, persilja och vinblad.

De har lite märkliga öppettider, vi hade gärna gått och ätit vid middagstid. Hemsidan säger att det går att boka in sig på kvällstid, men det känns lite oklart. Fatima är inte lyxigt, men känns gediget tillsammans med den goda och billiga maten.

Adress: 
Oskarsgatan 4
Telefon: 
42 52 05
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–fre 11.30–18.00. Enbart bokade gäster under kvällstid.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2015.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!