Maharani

Redaktion 14:43 14 May 2012

Det regnar horisontellt. En 7-Eleven-påse studsar som en marklöpare över den trötta, genomblöta urbana prärien som är Järntorget. Lilla London bekänner färg.

Om vi stannar upp vid tanken att Göteborg skulle vara ett London i miniatyr, känns det ganska självklart att Sveriges bästa indier ligger just här. Alldeles i början på Första Långgatan. För sex år sedan flyttade Maharani två steg närmare Järntorget och påbörjade en kulinarisk resa som idag har gjort dem till en av Sveriges absolut bästa indiska restauranger. Med nytt kök och ny matsal kunde ägaren Naem Chitaar förverkliga drömmen om en modern indisk restaurang som förändrar folks uppfattning om vad indisk mat faktiskt kan vara, samtidigt som respekten för tusenåriga traditioner finns där, ständigt närvarande. 

Allt det där märks när vi stiger in i lokalen. Varm och välkomnande är första känslan och visst, det går inte att missta Maharani för att vara något annat än indisk, men allt är lite elegantare och lite mer smakfullt. Ljust och luftigt utan att kännas utstuderat. Personalen visar oss till bords, är lyhörd och berättar stolt om vad Maharani handlar om och vad vi kommer att få uppleva.

En titt i menyn vittnar också om en vilja att visa upp ett annat Indien och att det finns annat att upptäcka än den chicken tikka, vindaloo eller tandoori vi är vana vid. På Maharanis à la carte-meny hittar du ingen av dessa klassiker. Här visar kockarna prov på kreativitet, uppfinningsrikedom och kunskap. Allt inom gränserna för vad det indiska köket får vara. Uppläggningarna är även de spektakulära och moderna, och det hade varit konstigt att lämna en sådan sak åt slumpen och servera i lergrytor. En sådan sak bevisar återigen att Maharani är en restaurang med höga ambitioner, inte alls främmande för en Michelin-satsning.

 

Öppettider: 
mån–tors 17.00–21.30, fre 17.00–22.30, lör 13.00–22.30, sön 13–20.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.