Man kommer aldrig förbi Frankrike. Alla är vi födda ur Frankrikes mantel: krögare, kritiker, servitörer, kockar och diskare.
Alla resor, platser och maträtter vi företagit oss, besökt och ätit genom åren. Vi besökte till exempel Ma Cuisine i Frankrike i somras, en liten krog i Bourgogne med en vinlista större än Zaires statsskuld. Restaurangen drivs av Fabienne Escoffier, dotterdotter till den store kokboksförfattaren. Nu finns dess namne i Göteborg. En totalitär fransk bistro med fantastisk mat till bra priser. Det handlar om klassiska rätter som lök- och fisksoppa, ankconfit, tournedos och tusentals ostar. Så franskt att vi rodnar. Och en av fördelarna med Ma Cuisine är just den förväntade menyn. Vi lärde oss att älska Ma Cuisine från det att restaurangen slog upp dörrarna i Göteborg. Mest på grund av att det är så fint att nu kunna hoppa in i en avslappnad miljö, luta sig tillbaka och låta ägaren Franck Desueaux lotsa oss genom vin- och matvalen.
Priserna är modesta. En kupa gåslever för 180 kronor till exempel. Sedan lammlägg som lossnar från benet av endast en fjärilsvinges slag. Så mört, så mört.
Bonus: Ett sött bärnstensaktigt franskt dessertvin till levern och en lätt Cabernet Sauvignon till lammet. Sedan chokladtårta och espresso. Men det finaste är att vi har Frankrike på hemmaplan. Ett helt land att utforska likt en kirurghand som försiktigt fattar en kniv för att genomföra en thorax-operation.