Foto: Christian Andersson
I samma veva som ordet hipp var hippt var Krua Thai också det. Alla skulle äta på restaurangen och dricka lycheejuice.
De smed medan järnet var varmt, öppnade Krua Thai express som, olikt sin grundare, serverade grytor från byttor över disk och trasade därmed sönder sitt varumärke som stadens bästa thairestaurang. Men originalet ligger kvar på Möllevångstorget, utan alkoholtillstånd men med en perfekt gröncurry. Något mindre krämig än den som serveras i hemlandet, men med en våglig styrka som allt för få thairestauranger i Sverige vågar dra till med.
Vi sitter på iskalla metallstolar på uteserveringen. Nåväl, under en resa i Asien lär man sig att trista ställen serverar bäst Pad Thai. Här är den aningen söt och har tydlig smak av äggen som steks ned och gör rätten smarrig. Nudelrätten tillagas så att varje person ges utrymme att krydda efter egen tunga och därför ska det finnas kryddburkar på bordet. Vi får be om dem av en nonchalant servitör. De innehåller socker, jordnötter och torkad chili i stället för de syrliga och starka blandningarna på fisksås och chili som återfås på vartenda bord i Thailand. Men vi är nöjda. Mindre nöjda är vi med att de inte serverar alla vid bordet samtidigt (andra hade bättre tur) och att sweet chilisåsen till kycklingen i sesamfrö kommer från flaska. Det vägs upp av vällagade rätter som vi hoppas inte är en dagstillfällighet.