Krogrecension: Café Öbergska

Redaktion 13:15 11 Jun 2018

Som så många andra tar Nöjesguiden sig ut till öarna runt om Göteborg när solen visar sig. Denna gång testar vi Styrsös kanske mest kända kafé. 

Runt om Göteborg kryllar de av öar. Från Västtrafiks mest västliga hållplats Saltholmen går båtar till flera av dem största öarna som ligger utspridda i den södra skärgård. Om jag ska vara ärlig så har jag alltid tyckt att det finns något idylliskt i att stå som packade sillar på 11:ans spårvagn för att sedan knö sig ombord Styrsöbolagets båtar och hoppas få en glimt av havet från en plats på däck. Tyvärr så hamnar vi mellan ett basketlag och en illamående tjej på vagnen denna gång. Och som pricken över i:t blir vagnen försenad så vi missar båten vi hade tänkt ta. Starten på dagen blir alltså inte optimal. Men efter en kaffe från Pressbyrån är vi iväg. Båtturen blir smidig och vi kommer till Styrsö på mindre än tjugo minuter. Jag och mitt sällskap bestämmer oss för att ta ett par dopp i havet för att sedan äta en sen lunch på kaféet vars namn sägs vara hämtat från en kvinna som en gång i tiden hade en krog på ön som var fylld med smuggelsprit. 

Café Öbergska är litet och pittoreskt. Hela bottenvåningen av en gul villa har kaféet till förfoganden medan de på övervåningen rymmer ett galleri. Utanför breder sig en stor kryddträdgården ut sig, vars örter ibland klär maten som går att beställa från köket. I trädgården samsas möbler i olika färger och material om plats under solen. Framför huset finns en boulebana som skyms av de närliggande träden. Jag och mitt sällskap lyckas haffa en av de sista platserna i solen och sjunker ner i kökssoffan längst husväggen. Förutom vår soldränkta plats finns det även en utomhusbar här. Gästerna verkar består av stammisar som svänger in med golfbilar och dagsbesökare som rusar till båten. 

s86-gbg_003_twal.jpg

Foto: Thomas Wal. 

Menyn avspeglar den miljö vi befinner oss i. Västkusten kunde stå skrivet rakt över. Matsedeln är dock kort. S.O.S (sill, ost, smör) rundas av med räksmörgås samt wrap med lax, spenat och sparris. För den som inte äter animalier finns det även vegetariska alternativ, som Västerbottenpaj och champinjonsoppa. Kön till kassan är lång. Det märks att det är fler som har tänkt som vi, att mat i denna miljö är något man inte får missa sommarens första dag. Jag bestämmer mig för en hederlig S.O.S. På andra sidan bordet är det pannkakor och räksmörgåsen som lockar mest. I glasen hälls Öbergskas egna lager, som är bryggd av Göteborgsbryggeriet Ocean, upp. 

Värmen når närmare 25 grader och den iskalla lagern sitter som en smäck. När maten kommer ut blir jag häpen och inser det jag där och då iakttar som ett misstag. Räksmörgåsen är nämligen enorm. De har absolut inte snålat med räkorna, som för en gång skull ser handskalade ut. Till och med klicken med dillmajonäs lockar. På min tallrik ligger det däremot bara en sillsort. Knäckebröden är desto fler och osten visar sig vara en dröm. Tillsammans fungerar dock tillbehören och den perfekt inlagda och krämiga sillen utomordentligt bra, så någonstans förstår jag trots allt tanken. 

När sista tuggan är tagen står vi i valet och kvalet – ska vi ta en av de läskande efterrätterna som står på display eller ska vi hinna med nästa båt? Jag hade mer än gärna stannat kvar och testat en GT gjord på gin från Öbergskas enorma samling, dock viker sig mina vänners ben och de längtar ifrån idyllen och hem. Kaféet på Styrsö Bratten bidrar med en oas att fly till när “stan” blir för mycket och du vill komma bort från verkligheten på bara några minuter.

Adress: 
Brattenvägen
Telefon: 
031-97 00 82
Hemsida: 
Öppettider: 
Mån–tor 11-18, fre–lör 11-22, sön 11-18 (kan variera på grund av väder).
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2018.

1 Visa kommentarer (1)

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!