Foto: Thomas Wal
Havet. Naturen. En frisk bris. Kock & Vin är som ett vykort från Västkusten som har kommit till liv. Att som gäst sätta sig vid ett av borden och tas om hand av den kunniga och professionella personalen är som att bli ett med de fem elementen.
Det finns ingenting konstgjort eller konstlat, nej, du befinner dig snarare på en resa där naturens smaker förstärks och förhöjs samtidigt som du passerar med dina alla sinnen. Vi kan fortsätta att nämna smaker i perfekt harmoni med spännande viner från globens alla hörn, perfekt utvalda och med exklusiv adress rakt ner i jorden. Ingenting tillsatt, ingenting borttaget. Men. Det är framför allt maten som är stjärnan här. En stjärna för att vara exakt. Men vi har ätit på trestjärniga kök som inte kommer upp i Kock & Vins klass. Dessa restauranger må har mer guld på toaletterna och sex gånger mer personal, men matmässigt slår de inte en lättrimmad torskrygg med ostron från Grebbestad och musselmjölk smaksatt med vetegräs eller en bakad äggula med rödbetor, rökt äggvita och kapris på fläderbär. För att ta ett par exempel ur Kock & Vins nya meny ”Den stora resan”. Den är fantastisk. Och Björn Perssons kronjuvel i sitt imperium, Kock & Vin, som också inkluderar Familjen och Björns Bar går bara från klarhet till klarhet.
Efter att ha åkt från norr till söder, öster till väster under året kan vi med lätthet säga att Kock & Vin är bäst i landet. Att med sådan enkel naturlig skönhet framhäva dofter och smaker är inget mindre än ett mirakel. En ren kärleksförklaring till Göteborg, dess natur, närhet och skönhet. Vi bugar och bockar.